09. lipanj. 2022.

Susret Dječjih Vijeća, Dječjih foruma, mreže NEF-a i otvorenje putujuće izložbe “Djeca OKO nas” autora Saše Pjanića

U moru “nedobrih” vijesti stiže nam i jedna lijepa iz Lovrana gdje je protekli vikend održano nekoliko zanimljivih i veselih događanja u organizaciji Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske.

Sadržajan vikend u Lovranu sve je ispunio dojmovima i dobrom energijom nakon lijepog druženja sudionika s domaćinima iz Društva “Naša djeca” Opatija te s brojnim drugim malim i velikim sudionicima koji su pristigli iz cijele Hrvatske. Puno toga se odvilo ovaj vikend, u okviru Susreta Dječjih forumaša, vijećnika, članova NEF-a, djeca su sudjelovala u brojnim radionicama na temu multikulturalnosti te nacionalnih i lokalnih identiteta djece nacionalnih manjina u RH, sudjelovala su u potrazi za blagom te se na taj način upoznala sa ljepotama i kulturnim posebnostima Lovrana.

Na sajmu različitosti predstavili su široj, zainteresiranoj javnosti aktivnosti koje provode u svojim Dječjim vijećima, Dječjim forumima i NEF-u. Skupine djece i njihovi vrijedni voditelji stigli su iz: Čakovca, Jastrebarskog, Koprivnice, Kutine, Nove Gradiške, Poreča, Pregrade, Svete Nedelje, Zaboka i Opatije.

U subotu navečer je otvorena dugo očekivana putujuća i multikulturalna izložba fotografija djece pripadnika nacionalnih manjina, putopisca i fotografa Saše Pjanića.

Istoimena je izložba nastala u okviru projekta “Djeca OKO nas” koji Savez društava Naša djeca Hrvatske, provodi zajedno sa partnerima iz Društva Naša djeca Opatija. Svečano otvorenje je okupilo brojne zainteresirane, male, ali i velike, koji su razgledali izložbu. Projekt sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Savez, ali i svi ostali uključeni, zahvalni su na tome.

Savez zahvaljuje ujedno i svim prijateljima, DND-ovcima, suradnicima i predstavnicima drugih organizacija koji su svojim dolaskom uveličali svečano otvaranje. Zahvaljuje i Gradu Opatiji i zamjenici gradonačelnika gđi. Kristini Đukić; predstavnicima Općine Lovran, Kući lovranskega guca i Gradskoj kuli, Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske i njihovom predstavniku gdinu. Aleksi Đokiću te našoj Udruzi gradova i medijima koji su događanja pratili.

Zahvaljuju i svoj djeci koja su svojim nastupima uljepšala ovo događanje i svim volonterima te domaćinima Društvu “Naša djeca” Opatija koji su se pobrinuli da sve prođe besprijekorno.

Fotografije potpisuju gđa. Dolores Kurti i gdin. David Kurti.