17. travanj. 2014.

Tematska sjednica Skupštine Udruge gradova o imovinsko-pravnim odnosima, Zagreb, 14. svibnja u 10 sati

OBAVIJEST O PROMJENI TERMINA – Tematska sjednica Skupštine Udruge gradova o imovinsko-pravnim odnosima u lokalnoj samoupravi održava se 14. svibnja 2014. s početkom u 10 sati u Zagrebu, hotel Sheraton, Kneza Borne 2. O više pojedinosti i aktualnostima u vezi s tematskom sjednicom redovito ćemo vas i pravodobno obavještavati.

Udruga gradova organizira tematsku sjednicu Skupštine Udruge o imovinsko-pravnim odnosima u lokalnoj samoupravi s posebnim naglaskom na prijavu projekata za sufinanciranje iz fondova EU te na probleme koje neriješeni imovinsko-pravni odnosi između lokalnih jedinica i Republike Hrvatske uzrokuju gradovima pri provedbi kapitalnih investicija i stvaranju poticajnijeg gospodarskog okruženja na lokalnoj razini. Nesređeni imovinsko-pravni odnosi ogledaju se i dugoročno negativno djeluju na čitav niz aspekata nadležnosti lokalne samouprave te je stoga naša namjera da tijekom sjednice Skupštine, razgovorom s Vama kao predstavnicima nadležnih središnjih državnih tijela pronađemo konkretna, praktična rješenja i usuglasimo stajališta o primjeni propisa u kontekstu raspolaganja imovinom lokalne samouprave.

Sjednica se održava 14. svibnja 2014. u Zagrebu u hotelu Sheraton s početkom u 10 sati.

NAPOMENA:

Budući je riječ o tematskoj sjednici Skupštine neće biti potrebne punomoći za sudjelovanje, odnosno glasovanje.

Gradonačelnike molimo da osiguraju nazočnost pročelnika upravnih odjela i službi, odnosno nazočnost drugih zainteresiranih službenika koji se bave imovinsko-pravnim pitanjima u gradovima.

Teme i izvjestitelji, odnosno sudionici u raspravi – predstavnici državnih institucija na tematskoj sjednici Skupštine Udruge gradova u Republici Hrvatskoj

9.00 – 10.00 – Registracija sudionika

10.00 – 12.00 – Tematski dio I.

1. 1. Suradnja Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom i lokalne samouprave u kontekstu dugogodišnjeg rješavanja pojedinačnih predmeta
  • Grad Zagreb, Ines Bravić, zamjenica procelnice
  • Grad Labin, Ana Marija Lukšić, procelnica
  •  2. Zakon o rješavanju imovinsko pravnih odnosa u svrhu izgradnje infrastrukturnih objekata
  • Grad Zaprešić, Alen Zlački, pravni savjetnik za imovinsko-pravne poslove
  • Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, Zlata Hrvoj-Šipek, zamjenica Glavnog državnog odvjetnika, Danica Damjanović, zamjenica Glavnog državnog odvjetnika
  • Državni ured za upravljanje državnom imovinom, Mima Kurilić Janušić, savjetnik
  • 3. Stanovi i poslovni prostori u vlasništvu Republike Hrvatske koji se nalaze na području grada
  • Grad Rijeka, Vladimir Benac, procelnik
  • Državni ured za upravljanje državnom imovinom, Alen Čičak, zamjenik predstojnika
  • Ministarstvo pravosuđa, Nada Rendić Gregurić, voditeljica Službe za stvarna prava i posebne imovinsko pravne poslove
  •  4. Komunalna naknada kao prihod gradova u odnosu na objekte u vlasništvu Republike Hrvatske koji se nalaze na području gradova
  • Grad Knin, Josipa Rimac, gradonačelnica
  • Ministarstvo obrane, Ornela Ratajec, voditeljica Službe za nekretnine Sektora za   nekretnine, graditeljstvo i zaštitu okoliša Uprave za materijalne resurse, Slavko Horvat, viši stručni savjetnik u Odjelu za vojne nekretnine Službe za nekretnine

12.00 – 12.30 – Stanka za kavu

12.30 – 15.00 – Tematski dio II.

• 5. Upis u gruntovne knjige javnih cesta na upravljanje Hrvatskim cestama i županijskim upravama za ceste na temelju Zakona o javnim cestama
  • Grad Križevci, Ana Lukačić Lojen, procelnica
  • 6. Raspolaganje državnim poljoprivrednim i šumskim zemljištem
  • Grad Novska, Sonja Marohnić Horvat, procelnica
  • Ministarstvo poljoprivrede, Ivana Marenić Pugar, viša stručna savjetnica
  • Agencija za poljoprivredno zemljište, Blaženka Mičević, ravnateljica
  • 7. EU projekti i nesređena zemljišno-knjižna dokumentacija
  • Grad Virovitica, Ivica Kirin, gradonačelnik
  • Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije (čeka se potvrda)
  • 8. Ovlasti gradonačelnika i gradskog vijeća u vezi s raspolaganjem imovinom i normativni okvir lokalne samouprave u kontekstu imovine – pregled propisa i pregled prakse
  • Grad Opatija, Helena Masarić, pročelnica
  • Ministarstvo uprave, Arsen Bauk, ministar, Boris Milošević, pomoćnik ministra, Katarina Boljevčan, predstojnica Ureda državne uprave Virovitičko-podravske županije
  • 9. Zakup poslovnih prostora, jesu li naknada i natječaj baš uvijek nužni za davanje prostora u zakup?
  • Grad Čakovec, Dragica Kemeter, pročelnica
  • 10. Međusobni odnosi Republike Hrvatske i jedinica lokalne samouprave kao tijela javne vlasti u svezi preklapanja prava vlasništva na javnim dobrima, kao i u svezi upravljanja općim dobrima uz poseban osvrt na pomorsko dobro
  • Grad Vodice, Vesna Franin, procelnica
  • Ured državne uprave Splitko-dalmatinske županije, Branka Skejić, voditeljica Službe za imovinsko pravne poslove