Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

07. svibanj. 2024.

Održana Treća međunarodna konferencija Green Days u Puli

Javne zelene površine važan su dio gradske infrastrukture, zaključak je Treće međunarodne konferencije Green Days u Puli koja je održana pod pokroviteljstvom Udruge gradova, Hrvatske gospodarske komore i portala Pametni gradovi. Konferencija je okupila komunalna poduzeća, gradove i općine te druge stručnjake s područja uređenja zelenih površina, urbanog šumarstva, agronomije i biologije. Domaćin i suorganizator konferencije bilo je komunalno poduzeće Pula Herculanea d.o.o.

Javne zelene površine važan su element urbane cjeline, odraz razine kulturnog i ekonomskog razvoja lokalne zajednice i važan faktor očuvanja bioraznolikosti, unapređenja uvjeta i kvalitete života i mikroklime grada. Komunalna poduzeća imaju ključnu ulogu u održavanju javnih zelenih površina i osiguravanju da one budu zdrave, lijepe i funkcionalne za građane. Da bi ona tu ulogu ispunila potrebno je stvoriti sveobuhvatne planove upravljanja zelenim prostorima koji će uzeti u obzir potrebe lokalne zajednice i dugoročne ciljeve održivosti i osigurati adekvatna financijska sredstva za održavanje, uređenje i razvoj javnih zelenih površina po načelima održivosti.

Važna je implementacija suvremenih tehnologija za održavanje i upravljanje zelenim prostorima te uspostava suradnje s drugim sektorima u svrhu zajedničkog rada na očuvanju i unaprjeđenju javnih zelenih površina. Zbog toga je organizator konferencije u tri bloka predavanja obradio teme
invazivnih vrsta na javnim zelenim površinama, izazove i rješenja klimatskih promjena i ekološke benefite urbanih stabala.

Grad Pula sudionicima konferencije predstavio je svoj projekt „Pula je zelena“, koji je jedan od 9 važnijih zelenih projekata u gradu. Pulska iskustva s azijskom pamučnom štitastom uši koja su prezentirana pomoći će i drugima u suzbijanju ove invazivne vrste.

O ponoru ugljika i ekološkim dobrobitima stabala te kako ih izračunati govorilo se u zaključnom dijelu konferencije. Posebno je naglašeno da se sadnjom stabala borimo protiv klimatskih promjena. Ali onih za 20 do 40 godina, koliko sada posađenim stablima treba da daju svoj doprinos. Iznijet je zanimljiv podatak da je potrebno 100 mladih stabala promjera krošnje dva metra za kompenzaciju površine krošnje zrelog stabla promjera krošnje 20 metara te je zaključeno da treba veći naglasak staviti na očuvanje postojećih stabala i podizanje kompetencija u njihovoj njezi, što i je cilj ove konferencije.

„Green Days konferencija jedna je od aktivnosti Grupacije održavanja zelenih površina, koja djeluje u okviru Udruženja komunalnog gospodarstva pri HGK, a radi na unapređenju djelatnosti i davanja javnim zelenim površinama mjesta koje zaslužuje. Jedan od načina da se unaprijedi čuvanje gradskog zelenila i podigne razina kompetencija bila bi izrada zakona koji bi to regulirao planiranje, izgradnju, održavanje i korištenje javnih zelenih površina.” zaključuje Sekelj Jelena, predsjednica Grupacije održavanja zelenih površina i direktorica varaždinskog komunalnog poduzeća Parkovi d.o.o

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija