Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

29. listopad. 2021.

Trgovine mješovitom robom bez osoblja šire se švedskim ruralnim područjima

Demografski pad u ruralnoj Europi utječe na živote ljudi. Gustoća naseljenosti izravno je povezana s dostupnošću usluga. Mnoge manje trgovine mješovitom robom u ruralnoj Švedskoj zauvijek su zatvorene, ostavljajući preostale stanovnike usred onoga što bi se moglo nazvati “glad usred obilja”.

Međutim, Lifvs, start-up sa sjedištem u Stockholmu, odlučio je preokrenuti ovaj trend koristeći prednosti digitalizacije i pametne tehnologije. Već je otvorio više od 20 trgovina bez osoblja u različitim ruralnim mjestima u Švedskoj. Sve što kupci trebaju učiniti jest prijaviti se na aplikaciju koja im daje ključ za trgovinu. Zatim mogu svojim telefonima skenirati QR kodove proizvoda koje žele kupiti. Novac će biti izravno skinut s njihovih računa.

Mom-and-pop shop za digitalno doba
Drugi čimbenik koji je dao snažan vjetar u jedra projekta bila je pandemija koronavirusa i rezultirajuća potreba za društvenim distanciranjem. Trgovine bez osoblja ne zahtijevaju društveni kontakt, što znači da niti jedno osoblje ne bi trebalo biti izloženo rizicima kao što su blagajnici i ostalo osoblje u tradicionalnim supermarketima.
Istina, Lifvs dućani nisu samoposluge, oni su više trgovina u kojoj se uskoči kako bi napunio hladnjak najnužnijim stvarima ili zgrabio grickalicu ili dvije. Ipak, oni pružaju vrijednu i prijeko potrebnu uslugu vraćajući tu vrstu pogodnosti na selo, gdje ljudi često moraju voziti velike udaljenosti i unaprijed planirati kupovinu namirnica.
Njihova mala kvadratura čini ih praktičnim i na drugačiji način. Danas se postave na jednom mjestu, a zatim ih je lako transportirati teretnim kamionom i postaviti na novo prikladno mjesto. Trgovina je spremna za rad odmah nakon što se spoji na mrežu.
Postoje agenti tvrtke koji putuju kako bi napunili i očistili trgovine tri puta tjedno i unaprijed vide nedostaju li neki proizvodi. Tu pomaže umjetna inteligencija jer prati zalihe i upozorava koje su zalihe pri kraju.
Trgovinama se može pristupiti 24 sata na dan i naravno, postoje kamere koje bi zabilježile sve slučajeve krađe ili provale. Međutim, uzajamno povjerenje i poštovanje zakona su visoki u skandinavskoj zemlji. To je također jedno od najbegotovinskih društava, pa se provođenje takve kupovine čini sasvim prirodno.

Članak preuzet s portala Pametni gradovi http://www.pametni-gradovi.eu/

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija