Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

19. srpanj. 2022.

Troškovi, troškovi…

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike uputilo nam je na mišljenje Prijedlog odluke o kriterijima i mjerilima za financiranje troškova stanovanja te iznosu sredstava za pojedinu jedinicu lokalne samouprave za 2022. godinu.

Ministarstvo dodatno napominje: “Sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi (Narodne novine, br. 18/22 i 46/22) troškovi ogrjeva korisnika koji se griju na drva čine sastavni dio troškova stanovanja i ne predstavljaju više samostalno pravo.

Sukladno članku 41. i članku 42. Zakona, jedinice lokalne samouprave dužne su korisnicima prava na zajamčenu minimalnu naknadu priznati pravo na naknadu za troškove stanovanja u visini od najmanje 30% iznosa zajamčene minimalne naknade priznate samcu odnosno kućanstvu.

Sredstva za ostvarivanje prava za podmirenje troškova stanovanja dužne su u svom proračunu osigurati jedinice lokalne samouprave temeljem članka 289. stavka 2., 3. i 4. Zakona, a dio troškova stanovanja koji se odnosi na troškove ogrjeva korisnika koji se griju na drva osigurava se iz sredstava državnog proračuna.

Jedinicama lokalne samouprave koje su prema indeksu razvijenosti razvrstane u I. i II. skupinu sukladno propisu kojim se uređuje ocjenjivanje stupnja razvijenosti jedinica lokalne samouprave, troškovi stanovanja mogu se, ovisno o proračunskim mogućnostima, osigurati iz državnog proračuna.

Odluku o kriterijima i mjerilima za financiranje troškova stanovanja te iznosu sredstava za pojedinu jedinicu lokalne samouprave donosi Vlada Republike Hrvatske za svaku godinu najkasnije do 30. rujna tekuće godine za iduću godinu temeljem članka 289. stavka 12. Zakona.”

MROSP- dopis
Prijedlog Odluke o kriterijima i mjerilima za financiranje troškova stanovanja te iznosu sredstava za pojedinu jedinicu lokalne samouprave za 2022. godinu

Vaša očitovanja možete slati na info@udruga-gradova.hr

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija