Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

13. ožujak. 2015.

U Ministarstvu uprave održan radni sastanak u vezi Prijedloga strategije razvoja javne uprave 2014.-2020.

Uz ministra Arsena Bauka sa suradnicima, sastanku su prisustvovali predstavnici Udruge gradova, Udruge općina i Hrvatske zajednice županija.

U uvodnom dijelu sastanka ministar Bauk obrazložio je razloge zbog koji se krenulo u izradu strateškog dokumenta te kratko upoznao okupljene s krajnjim ciljem, aktivnostima i dinamikom provođenja Strategije.

Predstavnici sve tri nacionalne organizacije lokalnih i područnih (regionalnih) jedinica načelno su podržali potrebu donošenja ovakve vrste dokumenta čija će primjena nadilaziti tek jedno mandatno razdoblje i jednu političku opciju. Iznijeli su ujedno i niz primjedaba na tekst buduće Strategije te ukazali na čitav niz praktičnih problema i nelogičnosti koje „na terenu“ uzrokuje izostanak decentralizacije, nelogično segmentiranje poslova i nadležnosti između državne i lokalne samouprave, ali i pad prihoda lokalnih jedinica. Ono što posebno plaši jest depopulacija koju posebno bilježe manje lokalne jedinice te izostanak standardizacije upravnih i drugih javnih usluga.

Tekst buduće Strategije bit će uskoro i službeno upućen nacionalnim udrugama radi davanja očitovanja.

Napominjemo da se Udruga gradova, no tek vrlo načelno, na jednu od radnih varijanti Strategije, očitovala u studenom 2014. Smatramo potrebnim da se u raspravu uključi što veći broj gradova, naših članova te da se tekst raspravi na jednoj od sljedećih sjednica tijela Udruge.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija