13. ožujak. 2015.

U Ministarstvu uprave održan radni sastanak u vezi Prijedloga strategije razvoja javne uprave 2014.-2020.

Uz ministra Arsena Bauka sa suradnicima, sastanku su prisustvovali predstavnici Udruge gradova, Udruge općina i Hrvatske zajednice županija.

U uvodnom dijelu sastanka ministar Bauk obrazložio je razloge zbog koji se krenulo u izradu strateškog dokumenta te kratko upoznao okupljene s krajnjim ciljem, aktivnostima i dinamikom provođenja Strategije.

Predstavnici sve tri nacionalne organizacije lokalnih i područnih (regionalnih) jedinica načelno su podržali potrebu donošenja ovakve vrste dokumenta čija će primjena nadilaziti tek jedno mandatno razdoblje i jednu političku opciju. Iznijeli su ujedno i niz primjedaba na tekst buduće Strategije te ukazali na čitav niz praktičnih problema i nelogičnosti koje „na terenu“ uzrokuje izostanak decentralizacije, nelogično segmentiranje poslova i nadležnosti između državne i lokalne samouprave, ali i pad prihoda lokalnih jedinica. Ono što posebno plaši jest depopulacija koju posebno bilježe manje lokalne jedinice te izostanak standardizacije upravnih i drugih javnih usluga.

Tekst buduće Strategije bit će uskoro i službeno upućen nacionalnim udrugama radi davanja očitovanja.

Napominjemo da se Udruga gradova, no tek vrlo načelno, na jednu od radnih varijanti Strategije, očitovala u studenom 2014. Smatramo potrebnim da se u raspravu uključi što veći broj gradova, naših članova te da se tekst raspravi na jednoj od sljedećih sjednica tijela Udruge.