Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

02. prosinac. 2019.

U Rijeci otvoren prvi hrvatski “repair caffe”

Riječ je o centru koji objedinjuje popravljaonicu oštećenih ili pokvarenih predmeta, prostor za razmjenu znanja i vještina te ujedno predstavlja ugodan ambijent u kojem se zainteresirani korisnici mogu družiti uz kavu ili čaj.

Osnovni cilj pokretanja takvog centra leži u smanjenju količine otpada, u skladu s europskim i svjetskim tendencijama koje se ipak počinju usvajati i na domaćem tlu. Prvi hrvatski repair centar pokrenulo je Komunalno društvo Čistoća Rijeka, a novoosnovani centar dobio je ime Riperaj. Odabrani prostor nalazi se na frekventnoj lokaciji, u neposrednoj blizini Korza, središnje gradske tržnice, narodne knjižnice i narodnog kazališta. Prije preuređenja u njemu su prethodno bile smještene trgovine. Projektno rješenje potpisuje tim iz arhitektonskog studija AO16, a cilj projektnog zadatka bio je isprojektirati, izgraditi i urediti inovativan, jednostavan, funkcionalan, niskobudžetno uređen prostor, privlačan svim građanima, i to u roku od sedam mjeseci.

Koncept repair caffea potječe iz Nizozemske, a riječ je o mjestu na kojem građani mogu besplatno popraviti pokvarene sitne kućanske elektroničke uređaje, razbijen ili oštećen namještaj, prepraviti odjeću, igračke i slično. Radovi se obavljaju uz pomoć majstora (obično kvalificiranih volontera ili umirovljenika) s alatom pruženim na raspolaganje. Osnovni cilj je smanjenje otpada uz maksimalno iskorištvanje fizičkih predmeta.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija