Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

02. prosinac. 2019.

U Rijeci otvoren prvi hrvatski “repair caffe”

Riječ je o centru koji objedinjuje popravljaonicu oštećenih ili pokvarenih predmeta, prostor za razmjenu znanja i vještina te ujedno predstavlja ugodan ambijent u kojem se zainteresirani korisnici mogu družiti uz kavu ili čaj.

Osnovni cilj pokretanja takvog centra leži u smanjenju količine otpada, u skladu s europskim i svjetskim tendencijama koje se ipak počinju usvajati i na domaćem tlu. Prvi hrvatski repair centar pokrenulo je Komunalno društvo Čistoća Rijeka, a novoosnovani centar dobio je ime Riperaj. Odabrani prostor nalazi se na frekventnoj lokaciji, u neposrednoj blizini Korza, središnje gradske tržnice, narodne knjižnice i narodnog kazališta. Prije preuređenja u njemu su prethodno bile smještene trgovine. Projektno rješenje potpisuje tim iz arhitektonskog studija AO16, a cilj projektnog zadatka bio je isprojektirati, izgraditi i urediti inovativan, jednostavan, funkcionalan, niskobudžetno uređen prostor, privlačan svim građanima, i to u roku od sedam mjeseci.

Koncept repair caffea potječe iz Nizozemske, a riječ je o mjestu na kojem građani mogu besplatno popraviti pokvarene sitne kućanske elektroničke uređaje, razbijen ili oštećen namještaj, prepraviti odjeću, igračke i slično. Radovi se obavljaju uz pomoć majstora (obično kvalificiranih volontera ili umirovljenika) s alatom pruženim na raspolaganje. Osnovni cilj je smanjenje otpada uz maksimalno iskorištvanje fizičkih predmeta.

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija