Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

12. siječanj. 2017.

Ublažavanje društvene i prostorne segregacije u gradovima fokusiranjem na energetsko siromaštvo

Procjenjuje se da je između 50 i 125 milijuna građana Europske unije energetski siromašno. Stanje je još gore u Južnoj i Istočnoj Europi (regija JIE) gdje se oko 30% ili više kućanstava bori s energetskim siromaštvom. Ono uglavnom pogađa kućanstva s niskim prihodima čiji se ekonomski nedostaci često odražavaju na nisku energetsku učinkovitost u njihovim domovima.

Energetsko siromaštvo predstavlja situaciju u kojoj je kućanstvu teško ili nemoguće pokriti osnovne energetske potrebe (pogledajte video). S obzirom na to da su gradovi najčešće mjesta visoke koncentracije problema poput nezaposlenosti i siromaštva, oni su također i žarišta energetskog siromaštva. Politike gradskog razvoja u nekim slučajevima mogu zanemariti najsiromašnije dijelove stanovništva čime dolazi do sve veće društvene i prostorne segregacije. Izračuni pokazuju da se oko 90% socijalnih stanova nalazi u zgradama u kojima mnogi stanari žive u energetskom siromaštvu zbog niske energetske učinkovitosti zgrada te niskih prihoda stanara. Energetska učinkovitost zgrada jedno je od ključnih rješenja za društvenu inkluziju i ublažavanje energetskog siromaštva. Gradovi se trebaju početi baviti izazovima obnove postojećih zgrada.

Ovo je veliki izazov, pogotovo u slučaju energetskog siromaštva. Naime, moramo se suočiti sa situacijom u kojoj su oni kojima najviše trebaju ulaganja u energetsku učinkovitost, oni koji si to ne mogu priuštiti. Energetski siromašna kućanstva također ne mogu dobiti porezne poticaje ni kredite: većina programa za poboljšanje energetske učinkovitosti zgrada zasniva se na poreznim poticajima ili povoljnim kreditima, ali najugroženije skupine ljudi nemaju takve povlastice upravo zbog niskih financijskih kapaciteta. Stoga su potrebna prilagođena praktična i strukturalna rješenja.

Cilj projekta REACH (pogledajte video) je pomoći energetski siromašnim kućanstvima u Bugarskoj, Hrvatskoj, Makedoniji i Sloveniji pri uštedi energije i vode, i pokazati da je energetsko siromaštvo problem koji zahtijeva prilagođene strukturalne mjere. Da bi se ovo postiglo, REACH se koncentrira na energetski siromašna kućanstva, na lokalne aktere koji mogu utjecati na adresiranje problema energetskog siromaštva (npr. socijalne službe, lokalne vlasti i škole) i na donositelje odluka koji djeluju na lokalnoj, nacionalnoj i razini EU-a.

Do sada je preko 40 nastavnika i 200 učenika i volontera iz strukovnih škola pohađalo edukaciju za implementaciju energetskog savjetovanja energetski siromašnih kućanstava. Sudjelovali su u provedbi preko 1000 posjeta kućanstvima, pri kojima su implementirane jednostavne mjere energetske učinkovitosti. Prvi rezultati su pokazali da posjećeno kućanstvo u prosjeku može uštedjeti preko 50 EUR i preko 170kg emisija CO2 godišnje. Osim praktičnih ušteda, partneri su također motivirali više od 50 lokalnih aktera da se angažiraju i adresiraju izazove energetskog siromaštva. Partneri su prikupili popis preporuka politika specifičnih za regiju JIE i o njima diskutirali s donositeljima odluka, u Europskom parlamentu u lipnju 2016. godine. Zagovarački rad u Sloveniji doveo je do uspostave nacionalnog programa za posjete kućanstvima, a REACH je slovenskoj Vladi pomogao pri organizaciji programa (pogledajte video). Još jedno važno dostignuće je i prisutnost praksa REACH-a u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori od kraja 2015. godine.

Projekt REACH donosi isplativa i pragmatična rješenja za energetsko siromaštvo, ali i predlaže strukturalne mjere za adresiranje energetskog siromaštva. Ukoliko biste htjeli naučiti kako analizirati energetsko siromaštvo na lokalnoj razini; obrazovati nastavnike i učenike strukovnih škola ili volontere i nezaposlene kako provoditi posjete energetski siromašnim kućanstvima; ili potaknuti donositelje odluka i lokalne aktere da dizajniraju strukturalna rješenja za energetsko siromaštvo, molimo Vas da posjetite internetsku stranicu projekta REACH: http://reach-energy.eu/hr/. Za više informacija slobodno proučite projektne materijale.

Izvori:

http://ec.europa.eu/regional_policy/sources/docgener/studies/pdf/citiesoftomorrow/citiesoftomorrow_final.pdf

http://reach-energy.eu

http://www.ec-linc.info/

https://www.facebook.com/Achieve-259760557400108/?hc_ref=SEARCH&fref=nf

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija