Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

20. studeni. 2020.

Udruga gradova očitovala se na zakonske izmjene

Udruga gradova iznijela je svoja stajališta o najavljenim izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te Zakona o lokalnim izborima.

Ministarstvu smo iznijeli niz primjedaba, sve na tragu zaključaka sa sjednice Predsjedništva Udruge održane 23. rujna, odnosno sa sjednica Užeg predsjedništva, održanih 12. i 20. studenoga 2020.

Zatražili smo, kad se već “dira” u zakone, preciznije propisivanje prijenosa poslova sa županija u samoupravni djelokrug gradova te obvezno propisivanje osiguranja sredstava u slučaju (i prečestog) stvaranja novih obaveza gradovima.

Prigovorili smo prekratkom, neutemeljenom roku za javno savjetovanje jer kolidira s odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama i presudom Visokog upravnog suda.

Pročitajte tekst očitovanja:

2020. Očitovanje UG na Zakon o lokalnoj

Osvrnuli smo se na predložene izmjene Zakona o lokalnim izborima, u prvom redu stoga što “koncepcija” oko budućeg zamjenjivanja gradonačelnika direktno narušava institut nespojivosti dužnosti na lokalnoj razini ustanovljen još 1993. godine i dosljedno primjenjivan do danas.

Zahvaljujemo svima na doprinosu. Komentare smo nastojali, kao i obično, uskladiti i objediniti u najvećoj mogućoj mjeri.

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija