Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

24. siječanj. 2020.

Udruga gradova podržala inicijativu za zabranu petardi

Peticiju za zabranu petardi potpisalo je više od 30 tisuća ljudi, a podršku izmjeni Zakona o eksplozivnim tvarima u smjeru zabrane petardi dalo je i sedam ministarstava. Priključite se i podržite i vi!

Udruzi gradova obratili su se Prijatelji životinja s molbom za podršku zabrani petardi tijekom cijele godine. Inicijativu su pokrenuli ponukani sve brojnijim pritužbama građana koji doslovno trpe teror eksplozivnih tvari F2 i F3 kategorije koje su nekad bile opravdano u potpunosti zabranjene, a sada su dozvoljene. U Hrvatsku se uvoze tone tih opasnih i štetnih naprava koje ozljeđuju ljude, prvenstveno djecu, te životinje, kako divlje tako i domaće, kod kojih često dolazi i do tragičnih smrtnih posljedica.
Većina uznemirene javnosti mora preživljavati atmosferu ratnoga stanja, odnosno vrijeme popraćeno stalnim eksplozijama i vijestima o groznim ozljedama djece koja gube vid ili ostaju bez prstiju, a skrbnici pasa provode dane smirujući svoje prestravljene četveronožne članove obitelji i strahuju od njihova infarkta ili da im se ne istrgnu s uzice i poginu pod kotačima automobila.
Zakon o eksplozivnim tvarima pun je dvojbenih odredbi pa tako dopušta krajem godine ono što je s razlogom! zabranjeno tijekom ostatka godine. Osim toga, neopravdano dopušta prodaju petardi već od 15. prosinca, iako nije dopušteno da od tada započne i pucnjava. Također, dozvoljava uporabu petardi i na dane koji nisu praznici, odnosno od 27. do 30. prosinca, što se ne može ničim objasniti niti opravdati, osim možda podilaženjem trgovcima eksplozivnih sredstava na štetu javnog interesa i općeg dobra.
U Hrvatskoj petarde nisu dio tradicije niti su nužne za proslavu ulaska iz jedne godine u drugu. Osim toga, uz dopuštenu uporabu znatno manje opasne kategorije F1 i vatromete koji također stvaraju veliku buku i zagađenje zraka, nema potrebe za dozvolom uporabe i razornih petardi iz kategorija eksplozivnih tvari F2 i F3.
Peticiju za zabranu petardi potpisalo je više od 30 tisuća ljudi, a podršku izmjeni Zakona o eksplozivnim tvarima u smjeru zabrane petardi dalo je i sedam ministarstava: Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te brojne udruge.
Podršku izmjenama Zakona o eksplozivnim tvarima odlučila se iskazati i Udruga gradova, kako bi se zabranila uporaba petardi kategorija F2 i F3 tijekom cijele godine s ciljem stvaranja kvalitetnog zakonskog okvira koji će štititi građane, životinje i okoliš te uistinu predstavljati i pružati mir i dobro.
Podršku možete dati uključivanjem u javno savjetovanje o izmjenama Zakona o eksplozivnim tvarima koje je trenutačno u tijeku, do 7. veljače, na poveznici: https://bit.ly/2RIcD3s

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija