Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

02. studeni. 2021.

Udruga gradova u projektu Demokratsko procijepljenje

Razina građanske participacije u Hrvatskoj izrazito je niska. Izlaznost na izbore za predstavnike na svim razinama vlasti je niska, interes za politička pitanja slab, odbojnost prema političkim procesima visok, a građanskih je inicijativa malo. Takva atmosfera ne usmjerava mlade prema informiranom sudjelovanju u demokratskim procesima. Udruga gradova priključila se projektu kojem je cilj mladima pružiti obrazovnu podlogu i praktično iskustvo participativne demokracije.

Projekt “Demokratsko procijepljenje – Debatni klubovi i deliberativna demokracija kao model razvoja demokratskih kompetencija i participativnog donošenja odluka“ započeo je 1. siječnja 2021. godine i trajat će do 30. lipnja 2023. godine. Za projekt ukupne vrijednosti 179 310 eura, osigurano je 140 000 eura kroz financijsku podršku Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova. Nositelj projekta je Hrvatsko debatno društvo, a Udruga gradova jedan je od partnera na projektu.

Niska razina svijesti o važnosti aktivnog građanstva i nedostatak demokratske kulture karakteristični su za mlade u Hrvatskoj. Problem uzrokuje to što mladima nisu dostupne aktivnosti koje bi ih osposobile za proaktivno razvijanje i zagovaranje svojih stavova. U sklopu projekta proširit ćemo debatne klubove kao uspješan model građanskog odgoja i obrazovanja koji razvija vještine argumentacije, kritičkog razmišljanja, izražavanja, timskog rada, senzibilizira korisnike na različitosti, važnost ljudskih prava i osnažuje ih za informirano djelovanje. Mladi uključeni u rad klubova svoje će vještine primijeniti tijekom deliberacijskih aktivnosti koje će ih upoznati s informiranom političkom participacijom i dati im priliku da identificiraju probleme u svojim zajednicama te u suradnji s lokalnom samoupravom kreiraju informirana i kvalitetna rješenja.

Cilj projekta je razviti okvir prilagođen za uključivanje ranjivih skupina u donošenje odluka, a koji okuplja građane, stručnjake, moderatore i predstavnike lokalnih vlasti i olakšava im suradnju i kreiranje rješenja.

Hrvatsko debatno društvo već je provelo dva od ukupno tri modula Treninga za provedbu debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja namijenjena nastavnicima srednjih škola i edukatorima neformalnog obrazovanja u području rada s mladima u Vukovarsko-srijemskoj, Brodsko-posavskoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Šibensko-kninskoj županiji te Gradu Zagrebu. Trenutno su otvorene prijave za treći modul, a svi detalji kao i link za prijave dostupni su na web stranici Hrvatskog debatnog društva.

O glavnim projektnim aktivnostima izvještavat ćemo i dalje, a više detalja možete pronaći i na našoj stranici projekta.

*Projekt “Demokratsko procijepljenje” koji Hrvatsko debatno društvo provodi u partnerstvu s Udrugom gradova u RH, Udrugom hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i Fondacijom Fundatum sufinanciran je u sklopu financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija