Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

28. siječanj. 2014.

Upozorenje u vezi postupaka javne nabave

U prethodnim mjesecima uočena je pojava “profesionalnih žalitelja” na dokumentaciju korištenu u postupku javne nabave. Saznajte kako izbjeći njihov interes za vaš postupak javne nabave.

Takve pravne osobe u pravilu pregledavaju natječajnu dokumentaciju u potrazi za najčešćim greškama naručitelja te ističu žalbe pred Državnom komisijom za kontrolu postupaka javne nabave. U žalbi takve pravne osobe potražuju naknadu odvjetničkih i drugih troškova, a Državna komisija u pravilu odlučuje u korist žalitelja, iako u pretežitom broju razmatranih slučajeva žalitelj nije sudjelovao u postupku javne nabave.

Najčešće greške naručitelja su:
1. Propisivanje dokaza financijske sposobnosti ne starijeg od 30 dana od dana početka postupka javne nabave, što je suprotno Zakonu o javnoj nabavi, kojim starost dokaza nije propisana;
2. propisivanje kataloških oznaka bez naznake “jednakovrijedan”, čime naručitelj upućuje na proizvod određenog proizvođača i pogoduje određenom gospodarskom subjektu, odnosno postupa suprotno načelu tržišnog natjecanja i zabrane diskriminacije;
3. propisivanje jamstva za ozbiljnost ponude u iznosu većem od pet posto procijenjene vrijednosti nabave;
4. propisivanje dijela dokumentacije na stranom jeziku, što je suprotno Zakonu o javnoj nabavi, koji propisuje da dokumentacija za nadmetanje bude na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu;
5. traženje popisa ugovora o isporuci robe kao u predmetu nabave, čime se zahtijeva viša razina tehničke i stručne sposobnosti od minimalne razine propisa navedenim odredbama Zakona o javnoj nabavi i Uredbi.

O osnovanosti žalbi i rješenja Državne komisije može se raspravljati na Upravnom sudu, a smatramo da u prilog tom smjeru govori i činjenica da su u posljednje vrijeme profesionalni žalitelji već dan nakon podnošenja žalbe DKOM-u počeli upućivati prijedloge Nagodbi naručiteljima s ciljem naplate odvjetničkih troškova i povlačenja žalbi.

Zašto biste se trebali registrirati na web stranicu Udruge gradova?

Ukoliko niste registrirani i prijavljeni na web stranicu Udruge gradova nećete imati pristup svim objavljenim vijestima, najavama događanja (konferencije, seminari, edukacije itd.), izdvojenim tekstovima natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava jedinicama lokalne samouprave te recentnim medijskim objavama vezanim za lokalnu samoupravu.

Registrirati se mogu samo dužnosnici i službenici gradova koji su članovi Udruge gradova u RH.

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija