28. siječanj. 2014.

Upozorenje u vezi postupaka javne nabave

U prethodnim mjesecima uočena je pojava “profesionalnih žalitelja” na dokumentaciju korištenu u postupku javne nabave. Saznajte kako izbjeći njihov interes za vaš postupak javne nabave.

Takve pravne osobe u pravilu pregledavaju natječajnu dokumentaciju u potrazi za najčešćim greškama naručitelja te ističu žalbe pred Državnom komisijom za kontrolu postupaka javne nabave. U žalbi takve pravne osobe potražuju naknadu odvjetničkih i drugih troškova, a Državna komisija u pravilu odlučuje u korist žalitelja, iako u pretežitom broju razmatranih slučajeva žalitelj nije sudjelovao u postupku javne nabave.

Najčešće greške naručitelja su:
1. Propisivanje dokaza financijske sposobnosti ne starijeg od 30 dana od dana početka postupka javne nabave, što je suprotno Zakonu o javnoj nabavi, kojim starost dokaza nije propisana;
2. propisivanje kataloških oznaka bez naznake “jednakovrijedan”, čime naručitelj upućuje na proizvod određenog proizvođača i pogoduje određenom gospodarskom subjektu, odnosno postupa suprotno načelu tržišnog natjecanja i zabrane diskriminacije;
3. propisivanje jamstva za ozbiljnost ponude u iznosu većem od pet posto procijenjene vrijednosti nabave;
4. propisivanje dijela dokumentacije na stranom jeziku, što je suprotno Zakonu o javnoj nabavi, koji propisuje da dokumentacija za nadmetanje bude na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu;
5. traženje popisa ugovora o isporuci robe kao u predmetu nabave, čime se zahtijeva viša razina tehničke i stručne sposobnosti od minimalne razine propisa navedenim odredbama Zakona o javnoj nabavi i Uredbi.

O osnovanosti žalbi i rješenja Državne komisije može se raspravljati na Upravnom sudu, a smatramo da u prilog tom smjeru govori i činjenica da su u posljednje vrijeme profesionalni žalitelji već dan nakon podnošenja žalbe DKOM-u počeli upućivati prijedloge Nagodbi naručiteljima s ciljem naplate odvjetničkih troškova i povlačenja žalbi.

Zašto biste se trebali registrirati na web stranicu Udruge gradova?