28. lipanj. 2024.

Upravljanje otpadom u hotelijerstvu – primjer dobre prakse

Resort Veladrion smješten je u Svetom Juraju kod Senja. Ima 15 luksuznih smještajnih jedinica i mnoštvo popratnih sadržaja za svoje goste. Kako je smješten na području Parka prirode Velebit, nužno podliježe vrlo strogim pravilima očuvanja okoliša i postupanja s otpadom.

U resortu ističu da su ekologija i ekološka održivost jedan od ključnih čimbenika njihovog poslovanja, te su ponosni na dosadašnja ulaganja u uređaje za obradu kuhinjskog otpada, uređaje za pročišćivanje otpadnih voda, u solarne panele za grijanje vode i u druga zelena rješenja. Veladrion je bio prvi hotel na Jadranu koji je implementirao pročišćivač otpadnih voda, a ponosni su što su i među prvima implementirali i inovativno rješenje za tretiranje otpada od hrane na održivi način. Planiraju nastaviti s ulaganjima u rješenja koja pridonose ekološkoj održivosti, te su iznimno ponosni što svojim primjerom imaju priliku potaknuti i druge poslovne subjekte da implementiraju ekološki održiva rješenja.

Na području resorta iz podzemlja izvire ponornica Gacka i teče prema moru. U rječici žive pastrve, koje ujedno daju dodanu vrijednost i ugostiteljskoj ponudi resorta. Zelene površine oplemenjene su autohtonim biljnim vrstama (smokve, orasi, masline…). Pri uzgoju i održavanju biljnih vrsta ne koriste se nikakve kemikalije. Organiziran je i ekološki uzgoj pčela, te vlastita proizvodnja vrhunskog meda.
U okviru resorta organizirano je dosljedno odvojeno prikupljanje otpada. Kontejneri su smješteni u urednim boksovima. U miješanom komunalnom otpadu završava minimum otpada koji nije moguće reciklirati.

Najveće smanjenje otpada od djelatnosti postiglo se uvođenjem uređaja za obradu kuhinjskog otpada. Kuhinjski otpad odvaja se u poseban zatvoreni spremnik na mjestu nastanka, te obrađuje u višestupanjskom dehidratoru Ecovim EN-30. Ciklus obrade traje 6 – 9 sati po punjenju (30 kg). Temperatura u kotlu je 80 stupnjeva, a temperatura zraka postigne 250 stupnjeva. Time se postiže potpuno uništavanje štetnih mikroorganizama. Uređaj je vrlo jednostavan za korištenje i radnici su ga prihvatili bez oklijevanja.

Po završetku ciklusa dehidrat se prebacuje na „kompostnu hrpu“ gdje se nakon kraćeg odležavanja uzima i koristi po potrebi za gnojenje bilja i poboljšanje fizičkih, kemijskih i bioloških svojstava tla.

Gospodarenje otpadom u resortu u potpunosti je usklađeno s najboljim europskim praksama i hrvatskim zakonodavstvom.

Na objektu postoji i pročišćivač sanitarnih otpadnih voda koji se pokreće solarnim panelima.