06. studeni. 2014.

Ustavni sud konačno se očitovao o prijedlogu Udruge gradova

Ustavni sud konačno se očitovao na Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o upravljanju državnom imovinom koji je Udruga gradova podnijela još 2011. godine, dakle za vrijeme važenja toga Zakona.

Udruga gradova podnijela je 2011. godine Ustavnom sudu Republike Hrvatske Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o upravljanju državnom imovinom iz 2010. godine. Ocijenili smo neustavnima odredbe članaka 16. i 49. toga Zakona te smo očekivali pravorijek Ustavnoga suda, a time i zaštitu prava i interesa lokalne samouprave. Ustavni se sud očitovao tek 15. listopada 2014. godine i to Rješenjem kojime je obustavio postupak za pokretanje ocjene suglasnosti budući predmetni Zakon, osporavan od strane Udruge, više nije na snazi pa su time prestale postojati pretpostavke za vođenje ustavnosudskog postupka povodom prijedloga Udruge. Ovo nije prvi, a zasigurno ni posljednji puta da se Ustavni sud povodom prijedloga naše Udruge očituje tek nakon što zakon bude stavljen izvan snage novim zakonom.