Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

03. srpanj. 2024.

Ustavni sud ukinuo sporni članak Zakona o zaštiti životinja

Sažeto, grad može sklopiti ugovor i sa skloništem iz druge županije, može propisati obaveznu sterilizaciju “nevlasničkih” životinja, a komunalni redar ima pravo ući u prostore u kojima se životinje drže. Mali pomak, ali vrlo koristan.

Ustavni je sud ukinuo članak 62. stavak 4. Zakona o zaštiti životinja (»Narodne novine« broj 102/17. i 32/19.) koji glasi:

„Jedinica lokalne samouprave može sklopiti ugovor o sakupljanju i zbrinjavanju napuštenih ili izgubljenih životinja sa skloništem osobe iz članka 61. stavka 1. ovoga Zakona koje se nalazi na području jedinice područne (regionalne) samouprave u kojoj je smještena jedinica lokalne samouprave.“

Drugim riječima, JLS može sklopiti ugovor i sa skloništem iz druge županije.

Ustavni sud nije prihvatio prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom članaka 62. stavka 6. i 80. stavka 1. alineje 2. Zakona o zaštiti životinja (»Narodne novine« broj 102/17. i 32/19.).

Članak 62. stavak 6. glasi: “Jedinice lokalne samouprave mogu propisati trajnu sterilizaciju kao obvezan način kontrole razmnožavanja.”

Članak 80. st. 1. alineja 2. glasi: “U provedbi nadzora iz članka 75. stavka 3. ovoga Zakona komunalni redar je ovlašten ući u prostore/prostorije u kojima se drže kućni ljubimci.”

Dakle, JLS mogu propisivati obveznu sterilizaciju za životinje koje nisu vlasničke, a komunalni redari imaju pravo ulaziti u prostore u kojima se drže kućni ljubimci.

Odluka i Rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske broj: U-I-702/2018 i U-I-875/2019 od 4. lipnja 2024. i tri izdvojena mišljenja sudaca

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija