Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

20. travanj. 2022.

Utjecaj lokalnih jedinica na zaustavljanje klimatskih promjena

Uoči Dana planeta Zemlje, uzimajući u obzir sveprisutne nesigurnosti, kako ekonomske tako i zdravstvene te ekološke, Prijatelji životinja sastavili su niz dobronamjernih prijedloga koji predstavljaju malen iskorak prema održivom načinu življenja s fokusom na zaustavljanje klimatskih promjena.

Uzevši u obzir Niskougljičnu strategiju (NN 63/2021) koju je Sabor donio 2021. godine, odnosno njezine sljedeće mjere i stavke:

MAG-14 – Promjena načina prehrane ljudi: „Uzgoj žitarica za hranu za životinje proizvodi puno više stakleničkih plinova nego proizvodnja žitarica za ljudsku prehranu. Povećanjem utroška namirnica biljnog porijekla u prehrani mogu se ostvariti značajna smanjenja emisija, kao i ušteda vode.

Stavak 6.6.2.: „Potrebno je spomenuti da bi se dodatno značajno (izravno i neizravno) smanjenje emisije stakleničkih plinova, moglo ostvariti uz promjene prehrambenih navika društva, odnosno mjerama kojima bi se poticala veća potrošnja namirnica biljnog porijekla

preporuka je da hrana koju organizira i plaća lokalna jedinica na službenim sastancima i domjencima bude isključivo biljnog porijekla, odnosno bez mesa, mlijeka i jaja, čija proizvodnja ostavlja negativan ekološki otisak.

Ian Middleton, vijećnik iz velikobritanskog Oxforda, prije nekoliko mjeseci iznio je prijedlog da opskrba hranom na svim službenim sastancima vijeća okruga Oxfordshire bude u potpunosti biljnog porijekla te je takav prijedlog i prihvaćen. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja nedavno je istaknulo kako su i Vlada Republike Hrvatske, Ured predsjednika Republike Hrvatske, Sabor te samo Ministarstvo gospodarstva, u pripremi ovakve zelene tranzicije prema biljnoj ishrani.

Odredbama Niskougljične strategije možete pridonijeti i na druge načine, primjerice promocijom biljnih proizvoda i prehrane te nizom konkretnih mjera:

  • značajnim smanjenjem ponude jela od mesnih i mliječnih proizvoda, te njihovom zamjenom raznolikom ponudom jela od žitarica, grahorica, mahunarki, gljiva i pregršt ostalih opcija koje prehrana na bazi biljnih proizvoda nudi u kantinama, vrtićima i školama u nadležnosti jedinice lokalne samouprave
  • promoviranjem bezmesnih dana, poput francuskog ‘Lundi vert’ ili pak zagrebačkog ‘Zelenog ponedjeljka
  • omogućavanjem značajnog popusta za proizvođače koji na štandovima javnih prostora i tržnica prodaju proizvode isključivo biljnog porijekla
  • izradom edukativnih programa, produciranjem informativnih materijala te promocijom na javnim površinama o prednostima proizvodnje i konzumiranja proizvoda biljnog porijekla.

Danas je dostupno obilje alternativa namirnicama životinjskog porijekla te je lako složiti biljne ekološke obroke, bilo da se radi o platama ili gotovim jelima, na način da okusno zadovolje sve i to neovisno o tome kako se inače hrane. Biljna prehrana je prikladna za sve i odašilje poruku da prehranom zaista možemo značajno utjecati na klimatske promjene.

Udruga Prijatelji životinja stoji vam na raspolaganju za konkretne informacije o nabavi namirnica i mogućnostima izvedbe navedenog prijedloga, kao i za ustupanje promotivnih materijala za informiranje građana o prednostima biljne prehrane. Slobodno ih kontaktirajte na pz@prijatelji-zivotinja.hr

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija