27. ožujak. 2015.

Uže Predsjedništvo Udruge gradova održalo svoju drugu sjednicu

Uže Predsjedništvo Udruge gradova 25. ožujka održalo je drugu sjednicu sazvanu s jednom točkom dnevnoga reda – daljnja sudbina Imunološkog zavoda d.d., visoko stručne institucije za proizvodnju lijekova, farmaceutskih proizvoda i pripravaka te znanstveno-istraživački rad, koja je ujedno i najstariji proizvođač imunobioloških lijekova u ovom dijelu Europe, a svakako i tvrtka od strateškog značaja za Republiku Hrvatsku.

Uvodna izlaganja održali su predstavnici građanske inicijative objedinjeni u krovnoj organizaciji Visia Croatica d.o.o., Đuro Lubura i Nikša Sršen te su nazočne članove Užeg Predsjedništva upoznali s osnovnim ciljem inicijative, a to je stvaranje uvjeta za otkup Imunološkog zavoda od strane građana Republike Hrvatske, tvrtki i jedinica lokalne samouprave. Pojašnjeno je kako je osnovano komanditno društvo Visia Croatica d.o.o.  k.d. putem kojega će se prikupljati sredstva za kupnju i ulaganje u Imunološki zavod na način da se svakom građaninu, poduzetniku te jedinici lokalne samouprave omogući ulaganje koje će dugoročno jamčiti povrat uloga i dobit. Uz navedeno, cilj je poduhvata zaštita Imunološkog zavoda od špekulantskog kapitala ili eventualne propasti te onemogućavanje preuzimanja Zavoda / Društva kapitalom. Svaki ulagač, bez obzira na visinu svoga uloga, imat će tek jedan glas, uz napomenu da komanditni udio iznosi 100 kuna.

Predsjedništvo je ocijenilo da ovakva inicijativa jest bez sumnje društveno korisna i dugoročno itekako održiva, no promatramo li je u kontekstu temeljnoga djelokruga lokalne samouprave i obaveza lokalnih jedinica, ona jest donekle neuobičajena i čini bitan iskorak lokalne samouprave. Premda dakle nije riječ o našem samoupravnom djelokrugu, Uže je Predsjedništvo zaključilo da ovu inicijativu treba podržati.

Uže je Predsjedništvo usvojilo Zaključak kojime gradovima članovima Udruge gradova preporuča:

– da podrže inicijativu za spas i zaštitu Imunološkog zavoda kao tvrtke od strateškog interesa i značaja za Republiku Hrvatsku i sve njezine građane,

– prihvate i potpišu Izjavu o pristupanju komanditnom društvu Visia Croatica d.o.o.  k.d.,

– postanu komanditori u društvu Visia Croatica na način da uplate komanditni ulog u visini koju ocijene svrsishodnom i realno mogućom te na taj način steknu komanditne udjele u Društvu.