Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

04. lipanj. 2024.

Vatrogastvo: Mišljenje na Pravilnik o klasifikaciji postrojbi i koeficijentima složenosti

Udruga gradova uputila je Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici mišljenje na Prijedlog Pravilnika o klasifikaciji postrojbi i koeficijentima složenosti poslova te radnih mjesta i mjerila za utvrđivanje radnih mjesta vatrogasaca objavljen na e-Savjetovanju 3. svibnja 2024. godine.

U prethodnom razdoblju Udruga gradova je konstruktivno upozoravala predlagatelja o nedostacima i prekomjernom financijskom učinku (tada predloženog, a danas važećeg) Zakona o vatrogastvu te Pravilnika o klasifikaciji radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca, mjerilima za njihovo utvrđivanje i koeficijentima složenosti poslova.

Ignoriranjem mišljenja Udruge gradova, koja su se naknadno pokazala utemeljenim, predlagatelj je stvorio normativni okvir zbog kojeg sustav vatrogastva već petu godinu za redom nije uređen, adekvatno ustrojen niti prikladno financiran prema mišljenju osnivača, ali i samih vatrogasaca. Predmetni Pravilnik ponovo nije u skladu sa Zakonom o vatrogastvu.

Mišljenjem smo pozvali predlagatelja da napusti postojeći neodrživ normativni okvir za vatrogastvo te ga uredi u skladu s prijedlozima Udruge gradova u cilju brzog i efikasnog rješavanja aktualnih problema u vatrogastvu.

U vezi s predmetnim Prijedlogom objavljenim na mrežnim stranicama e-Savjetovanja dana 3. svibnja 2024. godine, a obzirom na dosadašnje neuvažavanje konstruktivnih prijedloga i brojnost primjedbi trećih strana u javnom savjetovanju, Udruga gradova mišljenjem je ukazala na ključne nedostatke predmetnog Prijedloga kako slijedi:

Predmetni Prijedlog nije u skladu s:

  • člankom 131. stavak 2. Ustava Republike Hrvatske
  • člankom 9. stavak 2. Europske povelje o lokalnoj samoupravi
  • člankom 70. Zakona o vatrogastvu
  • člankom 76. stavak 10. Zakona o vatrogastvu

Članak 131. stavak 2. Ustava Republike Hrvatske glasi: „Prihodi jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave moraju biti razmjerni njihovim ovlastima predviđenim Ustavom i zakonom.”

Članak 9. stavak 2. Europske povelje o lokalnoj samoupravi glasi: „Prihodi lokalnih jedinica moraju biti razmjerni njihovim ovlastima predviđenim ustavom i zakonom.“

U vezi citiranih odredbi napominjemo da se predmetnim Prijedlogom, kao i važećim Pravilnikom o klasifikaciji radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca, mjerilima za njihovo utvrđivanje i koeficijentima složenosti poslova, propisuje minimalna razina plaća koju jedinice lokalne samouprave moraju odrediti u skladu sa svojim ovlastima koje proizlaze iz članka 76. Zakona o vatrogastvu.

Prihodi lokalnih jedinica za financiranje ovlasti koje proizlaze iz članka 76. Zakona i predmetnog Pravilnika osiguravaju se iz ustupljenih 1% poreza na dohodak za decentralizirano financiranje vatrogastva te iz pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije koje se osiguravaju u financijskom planu Hrvatske vatrogasne zajednice.

Prihodi lokalnih jedinica s ove osnove u 2024. godini iznose 47.5 milijuna eura, a procijenjeni obavezni rashodi temeljem ovog prijedloga iznose 89 milijuna eura. U navedenom se očituje nesrazmjer prihoda i ovlasti lokalnih vlasti te neusklađenost Prijedloga sa citiranim odredbama Ustava i Povelje.

Člankom 16. Prijedloga propisuje se obveza obnavljanja znanja te uvjet za napredovanje u više zvanje za što ne postoji uporište u članku 68. stavak 3. Zakona o vatrogastvu temeljem kojeg se donosi predmetni Pravilnik.

Člancima 17. i 18. Prijedloga Glavni vatrogasni zapovjednik uređuje unutarnje ustrojstvo vatrogasnih postrojbi, sistematizaciju i popunjenost radnih mjesta za što ne postoji uporište u Zakonu o vatrogastvu.

Člankom 20. Prijedloga propisuju se koeficijenti složenosti poslova suprotno članku 68. stavak 3. Zakona o vatrogastvu koji daje ovlast Glavnom vatrogasnom zapovjedniku da uredi samo koeficijente složenosti poslova, dok se člankom 76. stavak 4. i stavak 10. Zakona o vatrogastvu daje ovlast Vladi Republike Hrvatske da uredbom uređuje dodatke za uvećanje koeficijenata.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija