22. ožujak. 2021.

Vodik kao energent budućnosti

Predstavnici Hrvatske udruge za razvoj i primjenu vodikovih gorivnih članaka upoznali su predstavnike Udruge gradova s mogućnostima koje nudi vodik kao ekonomičan i ekološki gotovo savršen energent te predstavili rješenja usvojena u Europi, ali i u nekoliko hrvatskih gradova.

Sa strane Udruge H2-Hydrogen Cell Croatia bili su pristutni Ivica Jakić-Predsjednik Udruge; Simon Ferjuc-Član, zadužen za financiranja kroz fondove i Ivica Jelčić-Tajnik Udruge, dok su Udrugu gradova, uz zaposlenike stručne službe i suradnika Gorana Kauzlarića, predstavljali i potpredsjednik Dubravko Bilić, gradonačelnik Ludbrega, Ljiljana Belajdžić, pročelnica iz Osijeka, Ksenija Lacković-Ambrus, savjetnica iz Osijeka i Zvonimir Perko iz Koprivnice i Regionalne energetske agencije – REA-Sjever.

Gosp. Ivica Jakić je predstavio Udrugu, osnovanu 6. studenog 2019. Pripremljena je za ovaj skup i prezentacija o tome kako Udruga vidi energetske projekte u lokalnim samoupravama (gradovi i općine). Predstavljene su mogućnosti proizvodnje čistog vodika, energenta čiji se viškovi mogu spremati i koristiti po potrebi potrošnje, što kod EE iz OIE nije moguće. Udruga radi na uvođenju vodika na tržište Hrvatske od proizvodnje, skladištenja i distribucije, izgradnje mreže H2-Punionica/Luka, do razvoja i usvajanja proizvodnje opreme, strojeva, vozila i plovila koji će biti konzumenti H2. Na taj način se zatvara sustav od nastanka-proizvodnje vodika do konzuma, što je intencija Green deal Direktiva EK 2020/30/50. Udruga usko surađuje sa MINGOR, FZOEU, član je Sektora industrije u energetike u HGK, a na međunarodnom planu članica Hydrogen Europe i European Clean Hydrogen Alliance.
Pripreme za uvođenje vodika su neminovne, Europa i svijet to već uvelike užurbano rade, od 2022. će se početi s oštrom kontrolom emisije CO2 i naplatom štetne emisije (danas je to već 43,00 €/to).
Skup je informiran o nedavno održanoj III. Konferenciji na temu uvođenja vodika u sustave plinskog centralnog grijanja, toplana i industrijskih kotlovnica, gdje GPZ-Zagreb i Tehnostan Vukovar već naveliko rade.
Potencijali su voda, vjetar i sunce, s time da posebnu pažnju treba dati geotermalnm izvorima jer oni rade 24/365 d, dok sunce i vjetar rade cca 1.500 sati.
Posebna je tema dobivanja čistog (tirkiznog) vodika uplinjavanjem otpada, bez ostatka CO2, jer otpad nije smeće već sirovina za proizvodnju energije. Na tu temu naša članica tvrtka DOK-ING je pred završetkom postrojenja kapaciteta 25-30 to/dan prerade organskog otpada. Na prezentaciju će biti pozvani predstavnici gradova i Udruge gradova. Udruga H2 na taj način prati već trendove koji funkcioniraju u primjeni (Švicarska) i daju “otočnu energetsku neovisnost” lokalnim samoupravama, što je cilj. Takav sistem ne treba dalekovode, kojih se i Europa želi rješiti jer su svojevrsni zagađivači (magnetsko polje) i uništavači zemljišta kroz koja prolaze. Sve to pridonosi čistoj Europi, a i Hrvatskoj, ako se odmah krene u tehnološke promjene.

Simon Ferjuc, predstavnik tvrtke Tetida istaknuo je da daju kompletan suport u pripremi i apliciranju projekata za dobivanje sredstava iz raznih domaćih i stranih izvora (FZOEU, EBRD, FHC-JU, inovation Fond, LIVE-program, etc. Korisnici su Mix H2 (za sada 15-20%) u sustavima grijanja, gradski autobusi, komunalna i dostavna vozila, prometala svih vrsta-osobna i teretna vozila, tračnička vozila, plovila po obali, rijekama i jezerima, NP, a cilj i zadatak je emisija CO2=NULA!

Uslijedila su pitanja i prijedlozi:

Gosp. Perko iz Koprivnice o utjecaju cijene uvođenja vodika u mix plina za C.G.:
• Sada to nije toliko utjecajno, no s naplatom emisije CO2, čija je današnja cijena od 43,00 €/to s trendom brzog rasta vrlo brzo će se razlika pokazati pozitivnom, ali i investicija se subvencionira iz fondova, a razvoj tehnologije će dopustiti veći % H2 do 100%, pa će utjecaj naplate CO2 biti bitan ekonomski faktor, odnosno vodik će povećati pozivnu financijsku stranu

Gđa Belajdžić iz Osijeka:
• Predlaže udruzi H2 uključivanje u projekat tehničke studije geotermalnih izvora radi pravovremenog prezentiranja H2-tehnologije
• Uključivanje na županijskom nivou u problematiku zbrinjavanja otpada (Lončarica, Orlovnjak) i korištenja upljinjivača za proizvodnju sintetskih plinova kao energenta
• Mogućnost korištenja mulja od prečiščača voda u upljinjivačima
• Primjenjivost Solara na autonomnim stambenim jedinicama-posebno jer ima mnogo ravnih krovova koji se mogu koristiti, dapače i horizontalne i vertilalne površine-fasade kao samostalni proizvođači (SOLVIS-Varaždin od hrvatskih tvrtki nudi takva rješenja)
• Dogovorena je i organizacija sastanka u Osijeku s odgovornima za projekte na kojem će sudjelovati predstavnici H2

Gosp. Bilić iz Ludbrega:
– započete su pripremne aktivnosti za financiranje projekata iz domene primjene vodika

Tekst protokola sastavio i ustupio gosp. Ivica Jelčić, tajnik Udruge H2; dana 18.03.2021.

GRADOVI-final

lista-članova-H2_24.02.2021