Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

23. veljača. 2021.

Wi-Fi biljke iz Nizozemske

Najzelenija zelena energija – upoznajte ”Plant-e” tehnologiju.

Neki od ciljeva koje su i investitor i projektanti sebi zadali pri nedavno završenoj rekonstrukciji ceste N 470 između Zoetermeera i Delfta o kojoj smo već pisali, bili su energetska samoopskrbljivost i samoodrživost ceste, te bioraznolikost duž nje. Za proizvodnju električne energije potrebne potrošačima duž trase, postavljene su male vjetroturbine, a niz sunčanih kolektora ugrađen je u zvučne barijere između ceste i obližnjih kuća. Za održavanje bioraznolikosti i očuvanje pčelinjih zajednica, posađene su i razne vrste cvijeća i drugih biljaka.
U pripremnoj fazi rekonstrukcije spomenute ceste, investitor, Provincie Zuid Holland, organizirao je sastanke zainteresiranih kandidata za izvođače rekonstrukcije s tvrtkama koje proizvode inovativne energetske sustave. Jedno od takvih poduzeća je bilo i “Plant-e” koje je rješenje izazova energetske samoodrživosti tražilo baš u vegetacijskoj osobnosti ceste, tj. u biljkama zasađenim uz nju. Ovo rješenje nije u stanju proizvesti dovoljno električne energije za velike i brojne potrošače duž ceste, ali to se, ni u kom slučaju, ne bi smjelo smatrati neuspjehom, jer “Plant-e” struju proizvodi na način koji do nedavno nije bio zamisliv niti u znanstveno-fantastičnim romanima i filmovima.
Ime poduzeća osnovanog 2009. kao spin-off poduzeće Odjela za ekološke tehnologije Sveučilišta u Wageningenu je nizozemsko-engleska igra riječi. Riječ plant na nizozemskom znači biljka, a slovo e simbolizira elektricitet. Ako se Plant-e pročita ”na engleski način”, to zvuči kao plenti, tj. engleska riječ za mnogo. Naziv je više nego pogođen jer “Plant-e” nastoji proizvesti električnu energiju iz živih biljaka. A njih ima mnogo. U izobilju.
Laičkim jezikom prepričan, proces proizvodnje struje kao nuspojava rasta biljaka je vrlo jednostavan: zahvaljujući fotosintezi, biljke proizvode, i za svoj rast koriste, šećere. Kako ih proizvedu više nego što im treba za rast, biljke taj višak, preko svog korijenja, ispuštaju u zemlju. U zemlji, u blizini korijenja, nalaze se bakterije koje taj šećer razgrađuju. Nusproizvod te razgradnje su i oslobođeni elektroni, a ”Plant-e” je uspio te elektrone “zarobiti” i ”uposliti” ih u proizvodnji električne energije. Tajna je u P- MFC ili Plant Microbial Fuel Cell tehnologiji koja se sastoji od anode, katode i specijalne membrane između njih. Pritom, višegodišnji eksperimenti su dokazali, “ubiranje” električne energije iz tla u blizini korijenja nimalo ne utječe na zdravlje i rast biljke.

Rješenje za male potrošače
Ovdje nije riječ ni o velikom naponu, ni velikoj snazi struje; potreban je jedan metar kvadratni tla pod biljkama da bi se proizvela energija dovoljno jaka da LED zasvijetli. Ovako proizvedena električna energija se po tom pitanju ne može mjeriti s ostalim ”zelenim” električnim energijama, onima dobivenim iz drugih obnovljivih izvora, tj. sunca ili vjetra, ali, koliko god to čudno zvučalo, u nekim slučajevima, biljke su bolje rješenje od vjetrenjača i solarnih panela.

Prometna signalizacija napajana iz biljaka
Na mjestima bez električne mreže gdje se postavljaju mali potrošači, struja dobijena iz korijena biljaka najbolje je moguće rješenje. Recimo, kod brojača prometa, postavljenih uz cestu gdje nema struje. Za takav uređaj se ne isplati postavljati ni vjetrenjaču ni sunčani kolektor, pa oni najčešće rade na baterije. Treba ih redovito obilaziti i prazne baterije zamijenjivati punima. Osim toga, vjetrenjače proizvode struju dok puše vjetar, a solarni paneli dok sija sunce, pa osim njih, tu mora biti i akumulator koji se puni dok ima, a prazni kad nema sunca ili vjetra. U slučaju ”Plant-e”tehnologije, sve to postaje nepotrebno. Potrebni su samo biljka i tlo (što vlažnije, to bolje) u kome je njeno korijenje, a bakterije šećere u tlu razgrađuju i onda kad vjetar ne puše i sunce ne sija.
Brojači prometa samo su jedan primjer, a budućnost koja je već počela će naše okruženje premrežiti senzorima koji će, osim gustoće prometa, ispitivati i kvalitetu zraka, količinu buke, vlažnost i pomicanje tla i još puno toga. ”Plant-e” tehnologija će ne samo omogućiti rad tih senzora nego i prikupljanje podataka do kojih oni dođu. U siječnju 2020. zahvaljujući suradnji nizozemskog ”Plant-e” i britanskog ”Lacuna Space”, prvi je put jedan senzor, koristeći samo energiju dobijenu iz biljke, svoje podatke uspješno poslao na satelit u Zemljinoj orbiti.
Iako je jačina električne energije koju biljke proizvedu na metru kvadratnom tla jako mala, kada se uzme ukupna površina tla pod vegetacijom, vrlo brzo dolazimo do brojki koje nisu za potcijeniti.

Wi-fi biljke u nizozemskim školskim vrtovima
Kako bi se ovaj sustav testirao, ali i da bi se kod djece popularizirala upotreba zelene energije, u dvorištima nekih nizozemskih škola posađene su biljke koje proizvode struju dovoljnu za napajanje hot spota za Internet. Učenici su ih prozvali Wi-Fi biljke. Potrebno je oko sto metara kvadratnih da bi se osigurala struja za napajanje jednog hotspota. Dvorište pred zgradom Ministarstva gospodarstva u Den Haagu osvjetljava sto lampi koje se napajaju strujom proizvedenom iz zelenih površina ispred zgrade. U ova dva slučaja ne radi se, naravno, o potrebi za stvaranje električne energije na takav način. ”Plant-e” je tu postavljen kako bi promovirao nove tehnologije i novi način razmišljanja. S druge strane, na Zemlji, u nerazvijenim dijelovima svijeta puno je mjesta gdje ljudi navečer pale svijeće ili petrolejske lampe jer nemaju drugog izvora svjetla. Električna energija dobijena iz biljaka omogućila bi im osvijetliti svoje kolibe na jednostavan i pristupačan način.

WiFi biljke proizvode energiju
Vegetacija duž obala i ušća rijeka, plantaže kukuruza, rižina polja, sve su to mjesta koja bi u budućnosti mogla postati elektrane koje bi proizvodile znatnu količinu električne energije. Ima ih mnogo. Plenti. Zato i ne čudi globalni interes za proizvod koji je pred tek malo više od jednog desetljeća izašao iz laboratorija fakulteta na Sveučilištu u Wageningenu, sveučilištu koji se smatra jednim od vodećih poljoprivredno-prehrambenih sveučilišta u svijetu. ”Plant-e” i njegov osmeročlani tim kontaktiraju zainteresirani iz
Europe, Amerike i Kine, a World Economic Forum ih je 2015. uvrstio na Technology Pioneers listu. O kakvoj je listi riječ najbolje govori podatak da je na listu 2011. uvršten ”Dropbox”, a deset godina ranije i “Google”.

Na putu prema negativnom ugljičnom otisku
Prema riječima direktorice Marjolein Helder, ovaj način proizvodnje električne energije u budućnosti bi mogao zaživjeti ne samo na mjestima bez električne mreže nego i u gradovima sa razvijenom električnom infrastrukturom: “Ovim sustavom možemo ne samo na ekološki prihvatljiv način doprinijeti rasvjeti, pa tako i sigurnosti života u gradovima, nego i doprinijeti zbrinjavanju oborinskih voda, ozelenjavanju gradova, pa tako i smanjenju gradskih temperatura u ljetnim mjesecima.” Dok se drugi načini dobijanja električne energije iz obnovljivih izvora vole pohvaliti svojom ugljičnom neutralnošću, tj. činjenicom da se pri proizvodnji električne energije u atmosferu ne ispušta ugljični dioksid, u ”Plant-e” kažu da je njihov način proizvodnje struje više od carbon neutral; on je carbon negative. Jer glavni ”generator”, biljke i njihova fotosinteza, ne samo da u atmosferu ne ispuštaju ugljični dioksid, nego i u zraku postojeći ugljični dioksid pretvaraju u kisik.

Članak preuzet s portala Pametni gradovi http://www.pametni-gradovi.eu/

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija