Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

28. studeni. 2022.

Započeli smo s javnim tribinama na temu “Kako pravilno postupati s otpadom”

U organizaciji Udruge gradova, Grada Vrbovca i Komunalca Vrbovec održana je prva javna tribina „Kako pravilno postupati s otpadom“ na kojoj je izlaganje održala Dijana Mijač Dretar, voditeljica sustava kvalitete i zaštite okoliša u Komunalnom poduzeću d.o.o. Križevci.

Ciljana su publika bili oni najvažniji, ujedno i najspremniji da nauče i primijene naučeno – djeca. Učenici 4. i 6. razreda Osnovne škole Marije Jurić Zagorke iz Vrbovca pažljivo su slušali našu predavačicu, Dijanu Mijač Dretar koja je uvodno pokrenula temu stvaranja otpada naglasivši kako svatko od nas dnevno stvori jedan kilogram otpada.

“Zamislite koliko je to mjesečno, godišnje, koliko je to na razini Hrvatske, Europe, svijeta. To su ogromne količine otpada. Ali zato smo mi tu, da budemo savjesni i odgovorni!”, poručila je na početku predavanja.

Naglasila je kako se godišnje u svijetu stvara dvije milijarde tona otpada, što je, slikovito prikazano, 822 tisuće olimpijskih bazena. Također, u posljednjih deset godina, ljudi su proizveli više plastike nego tijekom cijelog prošlog stoljeća, a 50 posto te plastike koristi se samo jednom, nakon čega završi u otpadu.

Dijana Mijač Dretar učenicima je ukazala na brojne dobre, ali i loše primjere odnosa prema otpadu, a okupljenim učenicima objasnila je i načelo „zero waste“.

“Zero waste“ znači da živimo koncept s manje otpada. Ne postoji nula otpada, ali da smanjimo količine otpada. Nažalost Hrvatska dosta zaostaje za Europskom unijom po podacima o recikliranju raznih vrsta otpada no ima jedna vrsta otpada gdje smo najbolji u Europi, a to je razdvajanje elektroničkog otpada. Taj sustav je kod nas jako dobro organiziran.”, pojasnila je.

S učenicima je razgovarala o odvajanju i odlaganju otpada te o vrbovečkom odlagalištu otpada Beljavine.

Drugi dio predavanja bio je posvećen razdvajanju i reciklaži, a djeca su dobila i posebnu zadaću.

“Bit ćete zadovoljni ovom zadaćom. Vas roditelji stalno tjeraju da učite, jedete, pospremite za sabom, ali sad ćemo malo zamijeniti uloge. Dva tjedna ćete biti uz svoje roditelje dok bacaju smeće i u bilježnicu ćete zapisivati što rade krivo i to im na kraju pokažite. Vi ste ovdje pokazali da jako puno znate o tome kako pravilno postupati s otpadom i to sada morate prenijeti na svoje roditelje.”, rekla je Mijač Dretar.

Učenici OŠ Marije Jurić Zagorke tribinu su napustili s brojnim novim informacijama i primjerima o tome kako pravilno postupati s otpadom.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija

Lokalna Hrvatska