10. siječanj. 2022.

Zašto Nizozemci zatvaraju zatvore i što gradovi rade s onima koji su ispražnjeni

Nizozemska je smanjila broj zatvorenika do te mjere da sada stare zatvore pretvara u društveno korisne zgrade, poput škola i izbjegličkih centara. Što nije pošlo po zlu?

Zgrada Avast u obliku slova X obuhvaća tri velika kampusa, s gotovo 1000 studenata. Riječ je o kompleksu od čak 14.000 m2. Uz kvadraturu, zgrada Avast ima i druge prednosti, posebno sigurnost jer je donedavno bila zatvor. Ono što je sada svježe oslikano školsko kazalište, do 2013. bila je zatvorska kapela. Zrcalna kupola u srcu zgrade izvorno je bila namijenjena nadzoru zatvorenika i promatranju četiri hodnika.

Škola, studentski smještaj, muzej, gradska plaža…
Ovo je tek posljednji primjer prenamjene zatvorskih zgrada u Nizozemskoj, najčešće na društveno koristan način. Samo 20 km dalje, u Haarlemu, bivši zatvor De Koepel pretvara se u višenamjensko mjesto koje će uključivati ​​studentski smještaj i socijalno stanovanje – odgovor na nedostatak i jednog i drugog. U međuvremenu, u pokrajini Drenthe, Nacionalni zatvorski muzej smješten je od 2005. u bivšoj kaznenoj koloniji. No, ima i neobičnijih namjena. Utrechtski Wolvenplein stvorio je gradsku plažu unutar strmih zidova svog dvorišta za vježbanje, dok je, prije rušenja, amsterdamski Bijlmerbajes osigurao zaposlenje za neke od tražitelja azila koji su tamo bili privremeno smješteni, preuredivši 15 ćelija u sirijski hamam.

Hotel i restoran
U gradu Roermondu, zgrade koje sada zauzimaju hotel Het Arresthuis i njegov restoran Damianz s Michelinovom zvjezdicom bile su državni zatvor od 1863. do 2007. Zadnjih su godina uglavnom bile “dom” krijumčarima drogom i ilegalnim imigrantima. Danas je smještaj omogućen u “ćelijama” ili pak luksuznim apartmanima.

Poslovni centar i knjižnica
Ulaz s jarkom i impozantni tornjevi zatvora Blokhuispoort u gradu Leeuwardenu sada pozdravljaju posjetitelje kulturnog i poslovnog centra. Osmišljen je da potakne ulaganja u pokrajinu s najnižim BDP-om na nacionalnoj razini. Hostel znakovitog naziva – Alibi, iza rešetaka nudi smještaj po povoljnim cijenama, a nedavno je dovršeno i preuređenje zatvorske kapele u središnju gradsku knjižnicu.

Igra bijega
Ispod gigantskog panoptikuma kaznionice Boschpoort, ekipa od 80 glumaca vodi 400 ‘zatvorenika’ u narančastim kombinezonima kroz adrenalinsko iskustvo bijega. Drugdje u zgradi i oko nje – preimenovanoj u FutureDome – prostori se koriste za sastanke, okupljaju osobe s poteškoćama, koriste se za privremeni smještaj, pop-up kazalište i klizalište.

Članak preuzet s portala Pametni gradovi http://www.pametni-gradovi.eu/