Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

28. listopad. 2022.

Zatraženo povećanje minimalnog standarda za vatrogastvo

Na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici Uže predsjedništvo Udruge gradova raspravljalo je o izmjenama Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, financiranju plaća vatrogasaca te fondu izravnanja za 2023. godinu.

Pravilnikom o klasifikaciji radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca uredit će se elementi za određivanje najmanje plaće profesionalnih vatrogasaca. Pravilnik je prošao javnu raspravu te se očekuje njegova objava u Narodnim novinama. Udruga gradova zatražila je od osnivača javnih vatrogasnih postrojbi podatke o aktualnim rashodima za plaće vatrogasaca i izračun budućih troškova sukladno koeficijentima objavljenim u javnom savjetovanju.

Analiza je napravljena na 31 JVP koje obuhvaćaju 41% minimalnog standarda. Procjene temeljem analize pokazuju da će za buduće plaće vatrogasaca u svim JVP biti potrebno osigurati 628,5 milijuna kuna, što je 287 milijuna kuna više od ukupnog propisanog minimalnog standarda.

Udruga gradova zatražila je Ministarstvo financija da za narednu fiskalnu godinu osigura potrebna dodatna sredstva pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije, odnosno uskladi minimalni standard za vatrogastvo s minimalnim plaćama vatrogasaca kako ih je odredila država.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija