03. ožujak. 2013.

Završna konferencija projekta LOCPART

U Biogradu na Moru od petka do subote, 22. i 23. ožujka 2013., održana je dvodnevna završna konferencija projekta ”Promoviranje lokalnih partnerstava između Hrvatske i Slovenije (LOCPART)” koje su organizirale Udruga gradova u RH i Skupnost občin Slovenije.

Konferencija je okupila predstavnike 19 gradova i općina iz Slovenije i Hrvatske koje je pozdravio predsjednik gradskog vijeća Tonči Šangulin. Naglasio je važnost međunarodne suradnje gradova i općina, pri čemu je istaknuo primjer Biograda na Moru koji je u posljednjih par godina prijavio i proveo nekoliko uspješnih projekata takve vrste, financiranih sredstvima EU.

Konferencija je kulminacija dosadašnjih aktivnosti koje su zajednički provodili Udruga gradova u Republici Hrvatskoj i Skupnost občin Slovenije, nacionalna udruženja lokalnih vlasti, s namjerom jačanja postojećih i uspostavljanja novih partnerstava između jedinica lokalnih samouprava dviju država.

Na konferenciji su predstavljeni postojeći rezultati projekta, informativna publikacija ”Hrvatsko-slovenska partnerstva za Europu građana: mi surađujemo, a vi?” te internet portal Lokalna partnerstva (www.locpart.eu) čiji je cilj olakšati pronalazak odgovorajućih partnera među gradovima i općinama.

Ujedno su predstavljeni i primjeri uspješne hrvatsko-slovenske suradnje na lokalnoj razini, koju su prezentirali predstavnici gradova Biograd na Moru, Lepoglava i Maribor, te općina Breznički Hum, Medulin i Šmartno pri Litiji. Završna diskusija otvorila je pitanje rješavanja evidentiranih prepreka za uspostavljanje međunarodne suradnje na lokalnoj razini te planova za budućnost koji se tiču širenja platforme uspostavljene projektom i portalom Lokalna partnerstva na susjedne zemlje u regiji. Zaključak konferencije jest da su potrebni daljnji napori kako bi se lokalnim dužnosnicima i službenicima približile mogućnosti uspostavljanja i financiranja međunarodnih lokalnih partnerstava.

Fotografije s konferencije možete pogledati ovdje (1. dan) i ovdje (2.dan).

LOGO_LOCPART