Pregled ugovorenih EU projekata u RH

Interaktivni pregled svih EU-sufinanciranih projekata ugovorenih u razdoblju 2010.-2018. godine u svim sektorima (javni, privatni, neprofitni).

Povodom 5 godina članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji Udruga gradova objavljuje interaktivni pregled hrvatskih projekata sufinancirani sredstvima Europske unije, koji su ugovoreni u razdoblju od 2010. do 2018. godine.

U ovoj bazi podataka nalaze se podaci o 4.912 ugovorenih projekata koje je EU sufinancirala sa 4.1 milijardu EUR, a provodi ih 3.020 subjekata iz privatnog, javnog i neprofitnog sektora.

Udruga gradova prikupila je iz javnih izvora informacije o ugovorenim projektima i objedinila ih u ovu jedinstvenu bazu podataka s ciljem stvaranja javno dostupnog servisa koji omogućava analitičko praćenje broja ugovorenih projekata i njihovu vrijednost te informacije o nositeljima projekta. Želja nam je da se ova baza podataka koristi u obrazovne svrhe i da se temeljem tih podataka povedu argumentirane rasprave o upravljanju i korištenju europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Ova baza podataka također služi kao inspiracija i poticaj nadležnim tijelima u cilju stvaranja službene i javno dostupne baze podataka o projektima sufinanciranima sredstvima Europske unije.

Projekti su ugovarani u razdoblju od 2010. do 2018. godine. Podaci su prikupljeni iz javnih izvora i u najvećem mogućem dijelu pročišćeni i strukturirani.

Obrađeni su podaci iz navedenih programa:

• Instrument pretpristupne pomoći IPA
  • OP Promet 2007.-2013.
  • OP Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013.
  • OP Regionalna konkurentnost 2007.-2013.
  • OP Zaštita okoliša 2007.-2013.
  • OP Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.
  • OP Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.
  • Program ruralnog razvoja 2014.-2020.
  • Program Europa za građane (2007.-2013. i 2014.-2020.)

Baza podataka dopunit će se ostalim pretpristupnim programima (kao što su SAPARD. CARDS, PHARE, ISPA), programima Europske teritorijalne suradnje (INTERREG, ESPON, URBACT) te programima Unije (Obzor 2020., Erasmus+, LIFE…).

U ovom interaktivnom alatu kao vrijednost projekta prikazan je samo iznos EU sufinanciranja, a ne ukupan iznos projekta, s obzirom na to da taj podatak nije dostupan za sve obrađene projekte. Podatak o ukupnoj vrijednosti projekta dostupan je u bazi podataka samo za projekte za koje je ta informacija bila dostupna.

U bazi podataka prikazani su projekti u kojima su nositelji projekta bili subjekti iz Republike Hrvatske, njih 3.040. Projekti u kojima su subjekti iz Republike Hrvatske bili samo partneri na projektu nisu prikazani zbog nedostupnosti takvih podataka i činjenice da informacija o financijskoj raspodjeli projektnih sredstava po partnerima ne postoji.

Interaktivni alat vam omogućava da pronađete projekte kojima je nositelj bilo vaše poduzeće, udruga, gradska uprava, škola, bolnica, itd. Molimo vas da to i učinite te nam prijavite ako je prikupljeni podatak netočan, odnosno ako vaš projekt nije evidentiran kako bismo nedostatak ispravili. Ako ste na projektu bili partner ili se vaš projekt financirao iz jednog od gore navedenih izvora koji će se tek obrađivati, nedostatak nije potrebno prijaviti. Vaše komentare uputite na EUbaza@udruga-gradova.hr

Na linku pri dnu stranice možete pretraživati bazu EU projekata prema:

• vrsti nositelja projekta (ministarstva, državna poduzeća, privatna poduzeća i obrti, neprofitne organizacije, gradovi, općine, županije, komunalna društva, korisnici proračuna/ustanove)
  • ukupnom broju projekata i ukupnom iznosu EU financiranja koje je svaki pojedini nositelj projekta ugovorio
  • sjedištu nositelja projekta (gradu, općini ili županiji u kojoj subjekt ima registrirano sjedište)
  • nazivu nositelja projekta

Dostupan je i tjedni pregled broja i ukupnog iznosa ugovorenih projekata sa pripadajućom listom projekata ugovorenih u tom tjednu.

Način pretraživanja i pregleda možete odabrati klikom na znak ∇ ili klikom na tabove u zaglavlju vizualizacije (Ukupno ugovorena sredstva…, Broj projekata po nositelju…, itd.)

Ovdje pogledajte interaktivni pregled EU projekata.