Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

13. studeni. 2021.

6. Tjedan mediteranske obale i makroregionalnih strategija

Zaštita morske obale i sudjelovanje mladih u fokusu su 6. Tjedna mediteranske obale i makroregionalnih strategija čiji su domaćini Slovenija i Sjeverna Makedonija u suradnji s Europskom komisijom.

Tjedan je otvoren 10. studenoga, online iz Izole, a okupit će političare, donositelje odluka, stručnjake, predstavnike civilnog društva i zainteresiranu javnost s lokalne, regionalne, nacionalne i međunarodne razine. Slovenija Tjedan organizira jer je prva koja je 2009. godine u mediteranskoj regiji ratificirala Protokol o integriranom upravljanju obalnim područjem (ICZM).
Protokol ICZM jedinstven je pravni instrument koji državama Sredozemlja omogućuje bolje upravljanje i zaštitu svojih obalnih područja u skladu s održivim razvojem, a ratificirala ga je i Republika Hrvatska. Program koji su pripremili organizatori želi podići svijest o moru i njegovom zaleđu, prirodnom i gospodarskom potencijalu te ukazati na rizike s kojima se more i njegovo zaleđe suočavaju kao posljedica prirodnih pojava i ljudskih aktivnosti.
„Drago nam je da nam se u organizaciji Tjedna pridružila Sjeverna Makedonija, koja je tek nedavno postala članica Jadransko-jonske strategije. To pokazuje bit makroregionalne suradnje, jer događaj, koji je do nedavno bio samo slovenski, sada ima regionalni karakter“, istaknuo je u svome govoru Gašper Dovžan, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Slovenije.
Sutra se Tjedan nastavlja raspravom o najboljim inovacijskim praksama u području vodećih strateških, tzv. flagship projekata EU strategije za Jadransko-jonsku regiju. Rasprave će se posebno fokusirati na održivo upravljanje prirodnom baštinom i zaštitu okoliša te održivo upravljanje turističkim destinacijama i održivi razvoj turizma. Upravo potonju temu za cijelu regiju koordinira i vodi hrvatsko Ministarstvo turizma i sporta.
U skladu s prvim prioritetom albanskog predsjedavanja Jadransko-jonskom strategijom, 21. studenog će se, također online, iz Sjeverne Makedonije voditi rasprava o uključivanju mladih u ekološke i klimatske aktivnosti i događanja na nacionalnoj i međunarodnoj razini.
Pokret mladih za borbu protiv klimatskih promjena proteklih je godina pokazao veliki potencijal, a strašno je zazvučala i poruka sa školskog štrajka Grete Thunberg „Zašto bismo učili za budućnost koje uskoro možda više neće biti?“. Iako je taj pokret privukao mnogo medijske i političke pozornosti, ali potaknuo i kontroverze, uključivanje mladih u odlučivanje još uvijek je tema za koju tek treba pronaći pravo rješenje. Ovaj događaj želi naglasiti činjenicu da je makroregionalni pristup jedno od mogućih rješenja.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija