13. studeni. 2021.

6. Tjedan mediteranske obale i makroregionalnih strategija

Zaštita morske obale i sudjelovanje mladih u fokusu su 6. Tjedna mediteranske obale i makroregionalnih strategija čiji su domaćini Slovenija i Sjeverna Makedonija u suradnji s Europskom komisijom.

Tjedan je otvoren 10. studenoga, online iz Izole, a okupit će političare, donositelje odluka, stručnjake, predstavnike civilnog društva i zainteresiranu javnost s lokalne, regionalne, nacionalne i međunarodne razine. Slovenija Tjedan organizira jer je prva koja je 2009. godine u mediteranskoj regiji ratificirala Protokol o integriranom upravljanju obalnim područjem (ICZM).
Protokol ICZM jedinstven je pravni instrument koji državama Sredozemlja omogućuje bolje upravljanje i zaštitu svojih obalnih područja u skladu s održivim razvojem, a ratificirala ga je i Republika Hrvatska. Program koji su pripremili organizatori želi podići svijest o moru i njegovom zaleđu, prirodnom i gospodarskom potencijalu te ukazati na rizike s kojima se more i njegovo zaleđe suočavaju kao posljedica prirodnih pojava i ljudskih aktivnosti.
„Drago nam je da nam se u organizaciji Tjedna pridružila Sjeverna Makedonija, koja je tek nedavno postala članica Jadransko-jonske strategije. To pokazuje bit makroregionalne suradnje, jer događaj, koji je do nedavno bio samo slovenski, sada ima regionalni karakter“, istaknuo je u svome govoru Gašper Dovžan, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Slovenije.
Sutra se Tjedan nastavlja raspravom o najboljim inovacijskim praksama u području vodećih strateških, tzv. flagship projekata EU strategije za Jadransko-jonsku regiju. Rasprave će se posebno fokusirati na održivo upravljanje prirodnom baštinom i zaštitu okoliša te održivo upravljanje turističkim destinacijama i održivi razvoj turizma. Upravo potonju temu za cijelu regiju koordinira i vodi hrvatsko Ministarstvo turizma i sporta.
U skladu s prvim prioritetom albanskog predsjedavanja Jadransko-jonskom strategijom, 21. studenog će se, također online, iz Sjeverne Makedonije voditi rasprava o uključivanju mladih u ekološke i klimatske aktivnosti i događanja na nacionalnoj i međunarodnoj razini.
Pokret mladih za borbu protiv klimatskih promjena proteklih je godina pokazao veliki potencijal, a strašno je zazvučala i poruka sa školskog štrajka Grete Thunberg „Zašto bismo učili za budućnost koje uskoro možda više neće biti?“. Iako je taj pokret privukao mnogo medijske i političke pozornosti, ali potaknuo i kontroverze, uključivanje mladih u odlučivanje još uvijek je tema za koju tek treba pronaći pravo rješenje. Ovaj događaj želi naglasiti činjenicu da je makroregionalni pristup jedno od mogućih rješenja.