Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

20. travanj. 2020.

Beskamatni kredit za likvidnost

U Narodnim novinama objavljen je Naputak o načinu isplate beskamatnog zajma jedinicama lokalne samouprave kojim se uređuje način ostvarivanja prava na beskamatni zajam, izvještavanje te način vođenja evidencija. Zahtjeve je sada moguće podnositi putem e-maila.

Naputak možete preuzeti sa NN na ovom linku https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2020_04_46_929.html

Kreditna sredstva nisu krediti poslovnih banaka, već su u naravi privremena pomoć za likvidnost iz sredstava državnog proračuna koja se radi naravi i otplate sredstava bilančno evidentira kao kratkoročni kredit.

Ukratko, radi lakšeg razumijevanja, beskamatni kredit se sastoji od tri komponente:

  1. Kredit u visini odgođenih/reprogramiranih poreznih obveza – iznos se utvrđuje u iznosu odgođenih/reprogramiranih poreznih obveza sukladno zaključenim upravnim ugovorima, rješenjima, JOPPD obrascu ili drugim izvorima. Otplata se vrši ustezanjem budućih uplata poreznog obveznika na ime odgođene/reprogramirane obveze. Lokalne jedinice ne primaju te uplate, niti otplaćuju anuitete, već ustezanje provodi FINA temeljem podataka PU.
  2. Kredit u visini godišnjeg povrata poreza građanima – povrat poreza građanima kreće u lipnju sukladno postupanju u prethodnim godinama. Lokalnim jedinicama se doznačuju sredstva u visini izvršenog godišnjeg povrata poreza. Lokalne jedinice trebaju kredit otplatiti u roku godinu dana, za razliku od dosadašnjeg izvršenja povrata u razdoblju 45-60 dana. Poček nije definiran.
  3. Kredit u visini otpisanih poreznih obveza. Lokalnim jedinicama bit će doznačena kreditna sredstva u visini otpisanih poreznih obveza. Povrat tog dijela kredita definirat će se Zakonom o izvršavanju državnog proračuna za 2021. godinu.

Lokalne jedinice mogu zatražiti isplatu kreditnih sredstava podnošenjem jednostavnog zahtjeva Ministarstvu financija. Prve isplate sredstava očekuju se krajem travnja 2020. godine, sukladno zaprimanju i obradi zahtjeva za kredit.

Zahtjeve možete preuzeti ovdje.

Lokalnim jedinicama dostavljat će se mjesečna izvješća o izvršenim uplatama i otplatama radi evidentiranja u poslovnim knjigama.

Udruga gradova surađivala je s Ministarstvom financija na izradi ovog Naputka. Pitanja u vezi ovog Naputka možete uputiti e-mailom u Udrugu. U slučaju većeg broja upita održat će se videokonferencija umjesto pojedinačnog odgovaranja na upite.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija