20. travanj. 2020.

Beskamatni kredit za likvidnost

U Narodnim novinama objavljen je Naputak o načinu isplate beskamatnog zajma jedinicama lokalne samouprave kojim se uređuje način ostvarivanja prava na beskamatni zajam, izvještavanje te način vođenja evidencija. Zahtjeve je sada moguće podnositi putem e-maila.

Naputak možete preuzeti sa NN na ovom linku https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2020_04_46_929.html

Kreditna sredstva nisu krediti poslovnih banaka, već su u naravi privremena pomoć za likvidnost iz sredstava državnog proračuna koja se radi naravi i otplate sredstava bilančno evidentira kao kratkoročni kredit.

Ukratko, radi lakšeg razumijevanja, beskamatni kredit se sastoji od tri komponente:

1. Kredit u visini odgođenih/reprogramiranih poreznih obveza – iznos se utvrđuje u iznosu odgođenih/reprogramiranih poreznih obveza sukladno zaključenim upravnim ugovorima, rješenjima, JOPPD obrascu ili drugim izvorima. Otplata se vrši ustezanjem budućih uplata poreznog obveznika na ime odgođene/reprogramirane obveze. Lokalne jedinice ne primaju te uplate, niti otplaćuju anuitete, već ustezanje provodi FINA temeljem podataka PU.
  2. Kredit u visini godišnjeg povrata poreza građanima – povrat poreza građanima kreće u lipnju sukladno postupanju u prethodnim godinama. Lokalnim jedinicama se doznačuju sredstva u visini izvršenog godišnjeg povrata poreza. Lokalne jedinice trebaju kredit otplatiti u roku godinu dana, za razliku od dosadašnjeg izvršenja povrata u razdoblju 45-60 dana. Poček nije definiran.
  3. Kredit u visini otpisanih poreznih obveza. Lokalnim jedinicama bit će doznačena kreditna sredstva u visini otpisanih poreznih obveza. Povrat tog dijela kredita definirat će se Zakonom o izvršavanju državnog proračuna za 2021. godinu.

Lokalne jedinice mogu zatražiti isplatu kreditnih sredstava podnošenjem jednostavnog zahtjeva Ministarstvu financija. Prve isplate sredstava očekuju se krajem travnja 2020. godine, sukladno zaprimanju i obradi zahtjeva za kredit.

Zahtjeve možete preuzeti ovdje.

Lokalnim jedinicama dostavljat će se mjesečna izvješća o izvršenim uplatama i otplatama radi evidentiranja u poslovnim knjigama.

Udruga gradova surađivala je s Ministarstvom financija na izradi ovog Naputka. Pitanja u vezi ovog Naputka možete uputiti e-mailom u Udrugu. U slučaju većeg broja upita održat će se videokonferencija umjesto pojedinačnog odgovaranja na upite.