Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

06. srpanj. 2018.

Budućnost Europe: Europski odbor regija i udruge lokalnih vlasti udružuju snage

Europski odbor regija (OR) i udruženja lokalnih i regionalnih vlasti iz cijele Europske unije obvezali su se na suradnju u cilju ostvarivanja održivije, uključivije i inovativnije Europe. Na poziv OR-a i u suradnji s Vijećem europskih općina i regija (CEMR), čelnici gradova i regija EU-a okupili su se u Bruxellesu 4. i 5. srpnja kako bi raspravljali o glavnim izazovima s kojima se suočavaju u kontekstu političkog promišljanja o budućnosti Europe koje je u tijeku.

Kao politička skupština EU-a koja predstavlja gradove i regije, Europski odbor regija (OR), u suradnji s Vijećem europskih općina i regija (CEMR), pozvao je predsjednike nacionalnih udruženja lokalnih i regionalnih vlasti na raspravu o budućnosti Europe iz lokalne i regionalne perspektive. Raspravi na plenarnom zasjedanju prethodilo je događanje na kojem su sudjelovali predstavnici udruženja lokalnih i regionalnih vlasti i članovi OR-a, u okviru kojeg su održani okrugli stolovi o razvoju uključive, održive i inovativne Europske unije.

Željko Turk, predsjednik Udruge gradova u RH, gradonačelnik Zaprešića i član Europskog odbora regija, tom je prilikom sudjelovao u jednom od okruglih stolova posvećenih uključivoj Europi. „Za hrvatske gradove Europski strukturni i investicijski fondovi predstavljaju važan izvor financiranja razvojnih ciljeva i unaprjeđenja javnih usluga. Sredstva Europske unije učinkovito se i odgovorno koriste, a nedavna analiza ugovorenih projekata koju smo proveli u Udruzi gradova jasno pokazuje da je lokalna razina – koja uključuje gradske uprave, lokalna poduzeća i ustanove –  druga po veličini skupina korisnika prema iznosu i broju ugovorenih projekata. Utoliko podržavamo prijedlog da se, u okviru sljedećeg VFO-a, kohezijska politika zadrži u njenom dosadašnjem obimu, s jačim naglaskom na urbana pitanja i izazove socijalne inkluzije koji stoje pred europskim državama i gradovima,“ izjavio je predsjednik Udruge gradova tim povodom.

Otvarajući događanje, predsjednik OR-a Karl-Heinz Lambertz poručio je: „Želi li se Europa ponovno povezati sa svojim građanima i dokazati svoju dodanu vrijednost, potrebno ju je izgraditi odozdo prema gore, u suradnji sa svim njezinim regijama, gradovima i selima. Stoga je naš Odbor predan jačanju suradnje sa svim udruženjima u Europi kako bi se osiguralo da se glas svih lokalnih i regionalnih vlada čuje u Bruxellesu unutar Europske unije. Zajedno moramo oblikovati budućnost Europe potvrđivanjem naših zajedničkih europskih vrijednosti, jačanjem njezinih demokratskih temelja te unapređenjem kvalitete i djelotvornosti politika EU-a.“

Europski odbor regija i Udruga gradova Hrvatske nastavit će zajedno raditi na podržavanju i praćenju mobilizacije izabranih lokalnih predstavnika u cilju ostvarenja ambiciozne Europe koja je sama zaslužna za svoj uspjeh. Zato je suradnja nacionalnih udruženja regija i gradova 27 država članica Unije i Europskog odbora regija službeno pokrenuta 4. srpnja u Bruxellesu, u okviru rasprave o budućnosti Europe.

Tu će suradnju dodatno učvrstiti još dva velika skupa: 16. izdanje Europskog tjedna regija i gradova, posvećeno budućnosti kohezijske politike, koje će se održati od 8. do 11. listopada, te osmi Europski samit gradova i regija, koji će se 14. i 15. ožujka 2019. održati u Bukureštu, uoči prvih europskih izbora koji će uslijediti po izlasku Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija