15. rujan. 2015.

Dodjela državnih potpora sektoru poljoprivrede

Dopis Ministarstva poljoprivrede pojašnjava otvorena pitanja u normativnom okviru za dodjelu državnih potpora u poljoprivredi te novosti koje donosi režim državnih potpora u skladu s propisima EU-a.

Državne potpore su svaki oblik izravne subvencije korisniku: subvencionirane kamate, porezne olakšice ili subvencionirane usluge. U osnovi, riječ je o svakom stvarnom ili potencijalnom rashodu odnosno smanjenju prihoda države (ili jedinice lokalne samouprave) dodijeljen od davatelja potpore u obliku koji narušava ili prijeti narušavanjem tržišnog natjecanja.

Za 2013. i 2014. godinu, 177 gradova, općina i županija prijavilo je dodjelu državnih potpora poljoprivrednom sektoru u ukupnom iznosu od 74 milijuna kuna. Postojeće potpore mogu se prijavljivati do 31. prosinca ove godine, a za razdoblje od 2016. do 2020. potrebno je s propisima EU-a uskladiti postojeće ili uvesti nove mjere državnih potpora.

Za detaljnije informacije pročitajte dopis Ministarstva.