Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

21. rujan. 2022.

Društvo „Naša djeca“, uz pomoć EU fondova, približit će najmlađima humanoidne robote

Projekt Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske „STEM – Budućnost za 5“ donosi djeci suvremena znanja i mogućnosti učenja o informatici, robotici i multimediji u Slatinu, Jastrebarsko, Kutinu, Ogulin, i Opatiju.

Uz prijenos znanja, projektom će se opremiti i posebni „STEM kutići“ gdje će djeca moći isprobati rad s humanoidnim robotima te drugim tehnologijama koje se koriste u poučavanju.

Glavna tajnica Saveza društava „Naša djeca“ Snježana Krpes ovom je prilikom poručila: „Budući tehnologija zauzima sve više mjesta u životima djece i odraslih, smatramo da je važno da djeca i u manjim mjestima imaju priliku upoznati se s robotikom, informatikom i multimedijom kroz stručno vođene edukacije, uz pomoć suvremenih tehnologija koje im inače nisu dostupne. Ponosni smo što će upravo Društvo „Naša djeca“ među prvima u Hrvatskoj ponuditi djeci predškolske i ranoškolske dobi u manjim mjestima inovativne metode učenja uz humanoidne robote i tako doprinijeti jednakosti među djecom iz manjih i većih mjesta te boljih i lošijih socio-ekonomskih prilika.“

Zahvaljujući ovom projektu, partneri su osmislili i proveli niz edukacija o poučavanju informatike, robotike i multimedije za voditelje radionica u lokalnim zajednicama. Sljedeći korak je osmišljavanje i opremanje „STEM kutića“, mjesta na kojima će se djeca upoznati sa suvremenim tehnologijama, osnovama znanstvenog istraživanja i rada u laboratoriju te općenito uloge znanosti u osobnom i društvenom razvoju. U sljedećoj godini planiraju se i jednodnevna događanja u svakom od gradova u kojima se projekt provodi, predstavljanje projekta na Danima računarstva i robotike na Institutu „Ruđer Bošković“ te izrada stripa o hrvatskim znanstvenicima i izumiteljima.

„I u ovom projektu vidimo koliko je važna interdisciplinarna suradnja između pedagoških stručnjaka, stručnjaka za računarstvo, tehnologije i multimediju kako bi se djeci na kvalitetan način približilo STEM područje. Institut „Ruđer Bošković“ i ovim projektom potvrđuje da vrhunske domaće znanstvene institucije mogu svoj rad približiti i najmlađima te ih u ranoj dobi zainteresirati za znanost.“, poručio je ovom prilikom akademik prof. dr. sc. Karolj Skala, iz Centra za informatiku i računarstvo pri Institutu “Ruđer Bošković i voditelj edukacija u projektu.

„Vjerujemo kako ćemo kroz projekt potaknuti brojna kreativna rješenja koja se ostvaruju primjenom suvremenih simulacijskih, grafičkih i vizualizacijskih metoda i postupaka. Radujemo se rezultatima tri modula edukacije (robotika, informatika, multimedija) koje će koristiti educirani mentori iz Društava „Naša djeca“ u radionicama s djecom, poručio je prof. dr. sc. Gojko Nikolić, stručni suradnik Centra izvrsnosti kompetencija, također jedan od voditelja edukacije.

Projekt „STEM – budućnost za 5“ sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.224.601,45 HRK i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u iznosu od 216.106,14 HRK.

Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske najveća je organizacija za djecu u Hrvatskoj koja djeluje više od 70 godina i okuplja 106 lokalna Društva širom zemlje.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija