21. rujan. 2022.

Društvo „Naša djeca“, uz pomoć EU fondova, približit će najmlađima humanoidne robote

Projekt Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske „STEM – Budućnost za 5“ donosi djeci suvremena znanja i mogućnosti učenja o informatici, robotici i multimediji u Slatinu, Jastrebarsko, Kutinu, Ogulin, i Opatiju.

Uz prijenos znanja, projektom će se opremiti i posebni „STEM kutići“ gdje će djeca moći isprobati rad s humanoidnim robotima te drugim tehnologijama koje se koriste u poučavanju.

Glavna tajnica Saveza društava „Naša djeca“ Snježana Krpes ovom je prilikom poručila: „Budući tehnologija zauzima sve više mjesta u životima djece i odraslih, smatramo da je važno da djeca i u manjim mjestima imaju priliku upoznati se s robotikom, informatikom i multimedijom kroz stručno vođene edukacije, uz pomoć suvremenih tehnologija koje im inače nisu dostupne. Ponosni smo što će upravo Društvo „Naša djeca“ među prvima u Hrvatskoj ponuditi djeci predškolske i ranoškolske dobi u manjim mjestima inovativne metode učenja uz humanoidne robote i tako doprinijeti jednakosti među djecom iz manjih i većih mjesta te boljih i lošijih socio-ekonomskih prilika.“

Zahvaljujući ovom projektu, partneri su osmislili i proveli niz edukacija o poučavanju informatike, robotike i multimedije za voditelje radionica u lokalnim zajednicama. Sljedeći korak je osmišljavanje i opremanje „STEM kutića“, mjesta na kojima će se djeca upoznati sa suvremenim tehnologijama, osnovama znanstvenog istraživanja i rada u laboratoriju te općenito uloge znanosti u osobnom i društvenom razvoju. U sljedećoj godini planiraju se i jednodnevna događanja u svakom od gradova u kojima se projekt provodi, predstavljanje projekta na Danima računarstva i robotike na Institutu „Ruđer Bošković“ te izrada stripa o hrvatskim znanstvenicima i izumiteljima.

„I u ovom projektu vidimo koliko je važna interdisciplinarna suradnja između pedagoških stručnjaka, stručnjaka za računarstvo, tehnologije i multimediju kako bi se djeci na kvalitetan način približilo STEM područje. Institut „Ruđer Bošković“ i ovim projektom potvrđuje da vrhunske domaće znanstvene institucije mogu svoj rad približiti i najmlađima te ih u ranoj dobi zainteresirati za znanost.“, poručio je ovom prilikom akademik prof. dr. sc. Karolj Skala, iz Centra za informatiku i računarstvo pri Institutu “Ruđer Bošković i voditelj edukacija u projektu.

„Vjerujemo kako ćemo kroz projekt potaknuti brojna kreativna rješenja koja se ostvaruju primjenom suvremenih simulacijskih, grafičkih i vizualizacijskih metoda i postupaka. Radujemo se rezultatima tri modula edukacije (robotika, informatika, multimedija) koje će koristiti educirani mentori iz Društava „Naša djeca“ u radionicama s djecom, poručio je prof. dr. sc. Gojko Nikolić, stručni suradnik Centra izvrsnosti kompetencija, također jedan od voditelja edukacije.

Projekt „STEM – budućnost za 5“ sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.224.601,45 HRK i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u iznosu od 216.106,14 HRK.

Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske najveća je organizacija za djecu u Hrvatskoj koja djeluje više od 70 godina i okuplja 106 lokalna Društva širom zemlje.