20. rujan. 2022.

Dvodnevno predstavljanje programa Unije Građani, jednakost, prava i vrijednosti na Krku

Nacionalna kontakt točka programa Unije Građani, jednakost, prava i vrijednosti pri Uredu za udruge Vlade Republike Hrvatske i Desk Kreativne Europe – Kultura pri Ministarstvu kulture i medija u suradnji s Europe Direct Rijeka pri Riječkoj razvojnoj agenciji PORIN organiziraju dvodnevno događanje predstavljanja programa Unije i razvoja projektnih ideja u Primorsko-goranskoj županiji 29. i 30. rujna 2022. godine u Društvenom domu Omišalj, Pušća 121, na otoku Krku.

Prvog dana održavanja događanja pod nazivom Programi Unije: CERV & Kreativna Europa u Primorsko-goranskoj županiji zajednički će se predstavit programi Kreativna Europa – potprogram Kultura, jedini mehanizam Unije za podršku kulturnim i kreativnim sektorima i program Građani, jednakost, prava i vrijednosti- CERV, najveći program do sada namijenjen promicanju i zaštiti vrijednosti Unije: demokracije, jednakosti, zajedničke europske povijesti, aktivnog građanstva, vladavine prava, temeljnih prava, transparentnosti i dobrog upravljanja. Predstavljanje će obuhvatiti upoznavanje s mogućnostima koje programi nude kao i aktualne informacije o trenutno otvorenim i nadolazećim pozivima i inicijativama u okviru samih programa.

Idućeg dana održat će se cjelodnevna interaktivna radionica za razradu projektnih ideja u okviru oba programa, a koja se sastoji od upoznavanja s projektnim ciklusom; upoznavanja s projektnom dokumentacijom za svaki program, te predstavljanja Funding and tender opportunities portala (FTOP), centralnog portala Unije za prijavu projekata na programe Unije. U tu svrhu, drugoga dana sudionici će se, ovisno o interesu, dijeliti u dvije skupine koje će paralelno obrađivati razradu projektnih ideja i odgovarajuću projektnu dokumentaciju.

Indikativni dnevni red događanja možete preuzeti ovdje.

Program Građani, jednakost, prava i vrijednosti (Citizens, Equality, Rights and Values programme – CERV), najveći je program u povijesti Europske unije namijenjen zaštiti i promicanju prava i vrijednosti ugrađenih u temeljne Ugovore i Povelju EU-a o temeljnim vrijednostima: demokraciji, vladavini prava, temeljnim pravima, transparentnosti i dobrom upravljanju. Novi, centralizirani program pokriva područja dosadašnjih programa Europa za građane, Prava, jednakost i građanstvo i DAPHNE, a posvećen je izgradnji demokratskije Europe i podizanju svijesti građanki i građana o pravima i vrijednostima Unije kroz financijsku podršku neprofitnom i javnom sektoru.

U financijskom razdoblju 2021.-2027., predviđeni proračun CERV programa iznosi 1,5 milijardi eura, a bit će raspodijeljen na 4 tematske cjeline: 1) Vrijednosti Unije; 2) Jednakost, prava i rodna ravnopravnost; 3) Uključenost i sudjelovanje građana; 4) Daphne – borba protiv svih oblika nasilja.

Ured za udruge Vlade RH djeluje kao nacionalna kontakt točka CERV programa, zadužena za informiranje i educiranje o Programu, jačanje njegove vidljivosti u Republici Hrvatskoj te pružanje tehničke podrške prijaviteljima i provoditeljima projekata.

Sudjelovanje je moguće isključivo prijavom putem Google form-a:  https://forms.gle/Y4L23yGfudVFbfK46

Troškove prijevoza i eventualnog smještaja snose sudionici, dok Ured za udruge Vlade RH s partnerima osigurava materijale i osvježenja tijekom radionice.

U slučaju naknadne nemogućnosti dolaska, molimo vas da nas o tome obavijestite na cerv@udruge.vlada.hr .

Slobodno proslijedite ovaj poziv svima za koje smatrate da bi mogli biti zainteresirani za događanje.