Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

03. svibanj. 2018.

ECCAR priručnik za jednakost

ECCAR (The European Coalition of Cities against Racism) je UNESCOVA inicijativa nastala 2004. godine. Riječ je o mreži gradova koji razmjenjuju iskustava s ciljem poboljšanja svojih politika usmjerenih na borbu protiv rasizma, ali i svakog drugog oblika diskriminacije.

Zašto bi se lokalna vlast trebala uključiti u promicanje jednakosti? Zašto su antidiskriminacijske politike na lokalnoj razini važne? Kako najlakše identificirati nejednakosti? U čemu leži ključ uspjeha i održivosti politike jednakosti?

Odgovor na ova i mnoga druga slična pitanja možete pronaći u ECCAR-ovom Priručniku za jednakost. Na jednostavan i praktičan način se prikazuje put od koncepta i planiranja, do provedbe te evaluacije. Sve informacije prikupljene su i razrađene u suradnji s velikim brojem lokalnih političara, službenika, savjetnika, civilnih organizacija, odvjetnika i lokalnih stanovnika. Primjeri obrađeni u priručniku su zapravo uspješni primjeri iz prakse te je prezentirano na koji način su i kako doprinijeli postizanju jednakosti unutar lokalnih zajednica.

Primjerice, u Grazu je formirano Vijeće za ljudska prava koje prati političke kampanje tijekom gradskih izbora. Prati se kršenje ljudskih prava s ciljem da se motivira građane i političke stranke da intenzivnije počnu razmišljati o ljudskim pravima. U Zürichu postoji Gradski pravobranitelj koji djeluje kao posrednik između građana i gradskih vlasti. Prilikom podnošenja prigovora ocjenjuje jesu li nadležne vlasti postupale u skladu sa svojim dužnostima i zakonom, iznosi svoje mišljenje o problemu te gdje je to prikladno nastoji pronaći zadovoljavajuće rješenje za obje strane. Također, uvedena je telefonska linija, tj. savjetodavna služba za žrtve diskriminacije. Usluge savjetovanja pružaju se telefonom, ali i osobno. Berlin je razvio strategiju zapošljavanja i integriranja diskriminiranih skupina. Također, gradski službenici prolaze program edukacije kroz koji stječu potrebna znanja koja im mogu pomoći u suzbijanju diskriminacije.

Više savjeta i primjera možete pronaći na poveznici.

Udruga gradova je partner na projektu Gradovi za jednakost. Projekt „Gradovi za jednakost – Bolja zaštita od diskriminacije na lokalnoj razini kroz upravljanje raznolikošću i jednakošću“ financira Europska unija kroz program „Prava, jednakost i građanstvo“, a provode ga Hrvatski pravni centar i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj.

U sklopu projektnih aktivnosti izradit ćemo priručnik inicijative Gradovi za jednakost. Priručnik će biti namijenjen gradovima koji žele unaprijediti vlastitu praksu u ovom području, i pružit će im praktične upute i primjere o tome kako to mogu postići u okviru svojih funkcija poslodavca, pružatelja javnih usluga, te regulatora i donositelja javnih politika. Izradi priručnika prethodit će anketno istraživanje u kojem će moći sudjelovati svi hrvatski gradovi. Vjerujemo da će velik broj gradova biti zainteresiran te uključivanjem u anketno istraživanje dati svoj doprinos projektu.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija