12. prosinac. 2019.

eUpisi u vrtiće

Danas je u uredu Udruge gradova održan sastanak s Ministarstvom uprave o projektu digitalizacije upisa djece u vrtiće. Na sastanku su sudjelovali predstavnici gradova Bjelovar, Jastrebarsko, Ludbreg, Pazin i Rijeka.

Ministarstvo uprave provodi ESF projekt vrijedan približno 40 milijuna kuna kojim će se izgraditi aplikativno rješenje za digitalni upis djece u vrtiće te distribuirati oprema za korištenje aplikacije u dvjestotinjak vrtića na ekonomski nerazvijenim područjima.

Cilj projekta je u cijelosti digitalizirati postupak upisa i eliminirati prikupljanje dokumentacije koja se do sada tražila za upis (domovnice, rodni listovi, uvjerenja o prebivalištu, potvrde o dohotku, potvrde o zaposlenju, itd.). Elektronski sustav upisa će biti povezan s državnim registrima te će prikupiti nužne podatke za upis i isporučiti ih ustanovi, odnosno lokalnoj jedinici koja provodi upis. Građani zbog toga neće trebati pribavljati takve potvrde niti ih skenirati i prilagati on-line prijavi.

Projektom se digitalizira i administrativni dio upisa, odnosno upravni postupak, sve do utvrđivanja liste prioriteta za upis. Osoblje vrtića, odnosno lokalne jedinice, koje je do sada prenosilo podatke s potvrda u poslovni sustav, više neće morati unositi te podatke u sustav obzirom da će isti biti digitalno preuzeti iz temeljnih registara i smatrat će se vjerodostojnom ispravom.

Na ovaj način evidencija o djeci u odgojno-obrazovnom sustavu (eMatica) stvarat će se već od vrtića i biti dostupna osnovnim školama radi ranog prepoznavanja i adekvatnog pristupa darovitoj djeci, djeci s posebnim potrebama, odnosno djeci prema ostalim pokazateljima. Sustav će u dugoročnoj perspektivi omogućiti automatizirane upise/rasporede u osnovne škole te smanjiti rizike vezane uz obrazovne kvalifikacije pojedinaca.

Krajem siječnja 2020. godine Ministarstvo planira objaviti javni poziv za uključivanje lokalnih jedinica i vrtića u sustav eUpisa s ciljem provedbe prvih upisa u vrtiće u svibnju 2020. godine. Inicijalni plan je uključiti 20 ili više subjekata u pilot projekt u kojem će se izvršiti implementacija eUpisi aplikacije, edukacija gradskih/vrtićkih službi te edukacija roditelja djece vrtićke dobi koji planiraju djecu upisati u vrtiće.