Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

12. studeni. 2021.

Europska komisija objavila Info paket za gradove s informacijama o Misiji – 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030.

Misija EK u okviru programa Horizon Europe cilja na postizanje 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030. godine, koji bi postali središta eksperimentiranja i inovacija što bi omogućilo i ostalim europskim gradovima da slijede njihov primjer do 2050. godine.

Info paket (pdf verziju na engleskom jeziku možete preuzeti ovdje) se sastoji od dva dijela:

Dio I (“Razumijevanje misije gradova”) praktičan je vodič koji pomaže gradovima da se pripreme za Poziv za izražavanje interesa za sudjelovanje u Misiji koji Komisija planira uputiti gradovima u drugoj polovici studenog.

Dio II (“Kratki vodič za neutralnost urbane klime”) nudi resurse i strategije za klimatsku neutralnost na razini gradova. Dio II namijenjen je kao smjernica tijekom provedbe Misije i ne očekuje se da će se gradovi baviti različitim aspektima istaknutim u ovom dijelu dokumenta u fazi iskazivanja interesa.

Dostupan je i dokument Često postavljana pitanja, koji sadrži odgovore na pitanja koja su sudionici postavili tijekom webinara „Misija klimatski neutralnih i pametnih gradova“ od 1. listopada. Ovo je živi dokument i bit će ažuriran kako bi se prikupili odgovori na najčešća pitanja.

Poziv za izražavanje interesa omogućit će gradovima da izraze svoj interes da postanu klimatski neutralni do 2030. u sklopu Misije i da dostave informacije o svojoj trenutnoj situaciji, tekućem radu i budućim planovima u pogledu klimatske neutralnosti.

Gradovi se već mogu predbilježiti, a registracija će biti neophodna za pristup upitniku koji će gradovi morati ispuniti kako bi odgovorili na Poziv za iskazivanje interesa. Prijava je moguća u bilo kojem trenutku, prije ili nakon otvaranja Poziva. Gradovi koji se predbilježe dobit će poveznicu na upitnik putem e-pošte nakon pokretanja Poziva za izražavanje interesa.

Misija gradova uključit će lokalne vlasti, građane, poduzeća, investitore kao i regionalne i nacionalne vlasti. Kao što je predviđeno planom provedbe, Misija gradova zauzima međusektorski pristup vođen potražnjom, stvarajući sinergiju između postojećih inicijativa i temeljeći svoje aktivnosti na stvarnim potrebama gradova.

Misija će kao središnje obilježje imati ugovore o klimatskim gradovima koje će sastaviti, potpisati i provesti svaki grad sudionik. Iako nisu pravno obvezujući, ovi će ugovori predstavljati jasnu i vrlo vidljivu političku predanost ne samo Komisiji i nacionalnim vlastima, već i njihovim građanima.

Ugovori o Climate City-u bit će kreirani zajedno s lokalnim dionicima i građanima, uz pomoć Misijske platforme (koju će postaviti projekt NetZeroCities).

Misijska platforma će gradovima pružiti potrebnu tehničku, regulatornu i financijsku pomoć. Osim toga, Horizon Europe će uložiti oko 350 milijuna eura u aktivnosti istraživanja i inovacija povezane s Misijom (npr. u mobilnost, energiju, urbano planiranje) u razdoblju 2021.-2023. Neki su pozivi za dostavu prijedloga već otvoreni na Portalu za financiranje i natječaje, a prvi cjeloviti program rada bit će objavljen do kraja godine.

Ostale Misije

Komisija je u rujnu 2021. pokrenula pet misija EU-a koje su novi instrument u okviru Horizon Europe za pružanje rješenja za ključne globalne izazove do 2030.

Riječ je o novosti u programu Horizon Europe i izvornom konceptu javnih politika EU-a, gdje će misije podržati istraživanja kako bi se ispunili glavni prioriteti Komisije i pronašli odgovori na neke od najvećih izazova s ​​kojima se suočavamo danas: borba protiv raka, prilagođavanje klimatskim promjenama, zaštita oceana, mora i voda, život u zelenijim gradovima i osiguravanje zdravog tla i hrane. Pet misija su novi alat koji uključuje niz akcija, kao što su istraživački i inovacijski projekti, mjere javnih politika i zakonodavne inicijative, za postizanje konkretnih ciljeva s velikim društvenim utjecajem i unutar određenog vremenskog okvira. Pet misija imat će za cilj pružiti rješenja za ključne globalne izazove do 2030. godine:

  • Prilagodba klimatskim promjenama: podržati najmanje 150 europskih regija i zajednica da postanu otporne na klimatske promjene do 2030.;
  • Rak: rad s europskim planom za borbu protiv raka kako bi se poboljšali životi više od 3 milijuna ljudi do 2030. kroz prevenciju, liječenje i rješenja za dulje i bolje živote;
  • Obnoviti naš ocean i vode do 2030.;
  • 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030.;
  • Dogovor o tlu za Europu: 100 živih laboratorija i svjetionika koji će voditi tranziciju prema zdravim tlima do 2030.

U Republici Hrvatskoj nacionalno tijelo za program Horizon jest Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje koordinira Mrežom nacionalnih osoba za kontakt. Nacionalna kontakt osoba za Misija – 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030. je gđa. Tea Sabol u Agenciji za mobilnost i programe EU koju možete kontaktirati putem telefona na broj 01 500 5958 ili email-a tea.sabol@mobilnost.hr.

Središnje mjesto za ostale informacije programa Horizon 2020 na hrvatskom jeziku je web stranica https://www.obzor2020.hr/obzor2020-hrvatski-portal-okvirnog-programa-eu-za-istrazivanja-i-inovacije

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija