21. siječanj. 2021.

Kreće sustav certificiranja “Grad za mlade”, EGL povelja poslana gradovima

Udruga gradova, u suradnji sa svojim partnerima, pokrenula je sustav certificiranja gradova za politike usmjerene mladima, pod nazivom “Grad za mlade“. Poziv za kandidature bit će objavljen početkom sljedećeg tjedna.

Odluku o pokretanju postupka certificiranja donijelo je Predsjedništvo Udruge gradova, a istom odlukom predviđeno je osnivanje Povjerenstva za dodjelu certifikata koje je ujedno ovlašteno i za formiranje samih kriterija.

Povjerenstvo ima 9 članova, a svoje predstavnike u Povjerenstvu imaju relevantne organizacije i institucije na polju rada s mladima, odnosno sve partnerske organizacije u ovom projektu. To su:

• Središnji državni ured za demografiju i mlade
  • Institut za društvena istraživanja u Zagrebu
  • Agencija za mobilnost i programe EU
  • Mreža mladih Hrvatske
  • Savez društava naša djeca
  • Udruga gradova u Republici Hrvatskoj

Povjerenstvo je donijelo Odluku o standardima kvalitete lokalnih politika usmjerenih mladima i dodjeli certifikata Grad za mlade te Odluku o objavi javnog poziva za podnošenje prijedloga za dodjelu certifikata “Grad za mlade“.

Definirano je ukupno osam tematskih područja:

• Participacija
  • Demografski poticaji i mjere
  • Zapošljavanje
  • Mobilnost
  • Zdravlje i sport
  • Rad s mladima i kultura
  • Obrazovanje
  • Informiranje

Kriteriji su definirani na temelju analize postojećih modela certificiranja u Europi, ukupno njih sedam.

Poziv će biti objavljen u ponedjeljak, 25. siječnja, a bit će otvoren do do 8. ožujka 2021. godine.

Jedan od osnovnih preduvjete za dobivanje certifikata bit će i potpisivanje Europske povelje o lokalnom radu s mladima. Povelja je rezultat projekta Europe Goes Local, najvećeg europskog projekta u području mladih, u kojem ispred Hrvatske sudjeluje Agencija za mobilnost i programe Europske unije.

Shodno tome, Udruga gradova je, u suradnji s Agencijom, na adrese hrvatskih gradova poslala primjerke Europske povelje o lokalnom radu s mladima, uz poziv da istu potpišu.

Europska povelja o lokalnom radu s mladima u skladu je s preporukama 2. Konvencije o radu s mladima i novousvojenom preporukom Vijeća Europe o radu s mladima. Ciljevi Povelje su prepoznavanje važnosti kvalitetnog razvoja rada s mladima kao dijela lokalnih politika i jačanje međunarodne dimenzije rada s mladima na lokalnoj razini. . Povelja nije politički dokument već predstavlja niz načela i preporuka za organizaciju kvalitetnog sustava rada s mladima na lokalnoj razini.

Više informacija o projektu i o Povelji možete pronaći na www.europegoeslocal.eu.