Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

04. svibanj. 2022.

Europski zeleni plan za lokalne vlasti

Klimatske promjene su globalni problem koji zahtijeva lokalna rješenja. Green Deal Going Local vodeća je inicijativa Europskog odbora regija (OR) kojoj je cilj staviti gradove i regije u srce tranzicije EU-a prema klimatskoj neutralnosti.

Gradovi i regije su na prvoj crti klimatskih promjena no ujedno su i na prvoj crti klimatskih rješenja. Europski zeleni plan postići će se samo osnaživanjem lokalnih i regionalnih vlasti te osiguravanjem izravnih sredstava za pružanje prioritetnih ulaganja potrebnih građanima. Green Deal Inicijativa Going Local želi potaknuti i ubrzati tranziciju čiste energije koja donosi pravedan i održiv oporavak na putu Europe da postane prvi klimatski neutralan kontinent na svijetu te su njeni ciljevi sljedeći:

  • Osnažiti europske lokalne i regionalne čelnike da poduzmu mjere protiv klimatskih promjena.
  • Ubrzati korištenje EU fondova među lokalnim i regionalnim vlastima te povećati provedbu održivih projekata koje financira EU u lokalnim zajednicama.
  • Prikazati kako regije, gradovi i sela u EU predvode napore za prilagodbu i ublažavanje klimatskih promjena.
  • Promijeniti i poboljšati kreiranje politike EU-a tako da daje jači glas gradovima i regijama kako bi bili učinkovitiji u provedbi europskog zelenog plana i osiguravanju ispunjavanja ciljeva EU-a o klimatskim promjenama.

Green Deal Going Local nastoji mobilizirati i angažirati članove OR-a, ali također cilja na lokalne i regionalne vlasti diljem EU-a, javne i privatne dionike, europske i nacionalne teritorijalne udruge i nevladine organizacije koje su spremne pridonijeti ubrzavanju tranzicije prema klimatskoj neutralnosti. To je otvoreni poziv lokalnim i regionalnim vlastima diljem EU-a da poduzmu mjere i pomognu u smanjenju emisija stakleničkih plinova zato što takav pristup ima ekološki, ekonomski i društveni smisao.

Lokalne zajednice svakodnevno snose značajne napore da ublaže posljedice globalnog zatopljenja i izgrade otpornost. Green Deal Going Local također želi pokazati što gradovi i regije čine kako bi ubrzali prijelaz na klimatsku neutralnost te je strukturiran u okviru sljedećih aktivnosti kampanje:

  • Debate o europskom zelenom planu na institucionalnoj, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini – debate na svim razinama koje se unose u Europski zeleni dogovor;
  • Moja zelena priča – mapiranje, promicanje i dijeljenje klimatskih obveza i akcija te najboljih lokalnih i regionalnih praksi o europskom zelenom planu;
  • Europski zeleni plan: Priručnik za lokalne i regionalne vlasti – središte živih resursa o pristupu potpori za razvoj i provedbu politika i projekata;
  • Drveće za život – promicanje predanosti i olakšavanje aktivnosti za pošumljavanje i ozelenjavanje gradova, doprinoseći planu EU-a za sadnju 3 milijarde stabala;
  • Naša zelena mobilnost – promicanje prioriteta EU-a o održivoj mobilnosti i lokalnih i regionalnih napora u dekarbonizaciji prometnog sektora;
  • Olakšavanje pristupa fondovima – dijeljenje informacija o financiranju ključnih područja zelene tranzicije, uključujući webinare i konferencije.

Za daljnje vijesti pratite tematske stranice Odbora regija ili kontaktirajte nacionalne koordinatore hrvatskog izaslanstva u OR-u.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija