30. listopad. 2020.

Gradovi, građani i javni prostori – prezentacije s webinara

U okviru aktivnosti koje provodimo kao Nacionalna URBACT točka za Hrvatsku, u četvrtak 29. listopada, održali smo webinar na temu uključivanja građana u uređenje javnih urbanih prostora. Predstavnice gradova Dubrovnika, Solina i Zagreba podijelili su svoja iskustva u primjeni URBACT-ove metodologije, a ispred Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine predstavljen je budući Program razvoja kružnog gospodarenja prostorom i zgradama. Prezentacije možete preuzeti u nastavku teksta.

U nešto manje od dva sata, 35 sudionika čulo je više o provedenim aktivnostima i rezultatima spomenutih gradova u okviru URBACT-ovih mreža 2nd Chance, sub<urban: reinventing the fringe i Urban regeneration mix, a koje su predstavile Jelena Brbora (savjetnica u Apsolonu), Nina Mia Čikeš (savjetnica u Gradskom uredu za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba), Mia Hrnić (Viša stručna suradnica u Dubrovačkoj razvojnoj agencija) i Marijana Žižić (pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove Grada Solina).

U raspravi koja je uslijedila istaknuta je važnost stvarnog uključivanja građana i ostalih dionika u završne faze donošenja odluka kod definiranja izgleda, funkcionalnosti i namjene javnog prostora. Time se trud i vrijeme koje je uloženo u participaciju i sve prethodne aktivnosti dodatno potvrđuju kao korisne za lokalnu zajednicu, a to u konačnici građane i ostale dionike motivira i za buduće uključivanje.

Kako može izgledati takav postupak možete pročitati na primjeru Koprivnice, koja je za uređenje javnog prostora, platoa veličine 4200 m2, iskoristila participativni pristup baziran na URBACT-ovoj metodologiju.

Na kraju programa Irena Šinjor (viša stručna savjetnica, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine) predstavila je budući Program razvoja kružnog gospodarenja prostorom i zgradama koji će se provoditi u višegodišnjem financijskom okviru 2021-2027.

Prezentacije s webinara možete preuzeti na sljedećim linkovima:

2nd Chance (Dubrovnik)

Sub<urban (Solin)

Urban Regeneration Mix (Zagreb)

Program razvoja kružnog gospodarenja prostorom i zgradama (MPGI)