Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

16. studeni. 2016.

Infodan 2016: ”Hrvatski gradovi se trebaju uključiti u URBACT!”

U utorak, 15. studenog, u Kući Europe u Zagrebu održan je URBACT Infodan na kojem su predstavljeni hrvatski gradovi koji su trenutno u fazi provedbe mreža za planiranje te novi poziv za dobre prakse koji će biti objavljen u prosincu ove godine.

U uvodnom dijelu prisutne su pozdravili Željko Turk, predsjednik Udruge gradova u RH, Igor Čižmek, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja te Branko Baričević, šef Predstavništva Europske komisije u RH.

Nakon uvodnog dijela, predstavljeno je 6 mreža za planiranje aktivnosti u sklopu URBACT III programa u kojima sudjeluju hrvatski gradovi. Sudionici Infodana imali su priliku čuti više o ciljevima i aktivnostima mreža: 2nd Chance i TechTown u kojima sudjeluje Dubrovnik, RetaiLink u kojoj se nalazi Šibenik, MAPS koje je dio Varaždin, Freight Tails u kojoj je Split te Smart Impact u kojoj se nalazi Zagreb.

Nakon predstavljanja održana je kratka panel rasprava s predstavnicima URBACT gradova u kojoj je jednoglasno istaknuto zadovoljstvo uključenih u URBACT aktivnosti. Posebna korist programa vidi se u tome što se putem njega lokalno stanovništvo i službenici informiraju odnosno educiraju za aktivno rješavanje lokalnih problema. U tom pogledu, ohrabruje činjenica da su gradovi već osnovali svoje lokalne URBACT grupe (tzv. ULG – lokalna radna tijela koja okupljaju relevantne dionike) i započeli s aktivnostima planiranja, pri čemu je primijećen dobar interes lokalnog stanovništva za uključivanje u rad ULG-ova. Interesantno, pojedini gradovi poput Dubrovnika i Zagreb osnovali su po dva ULG-a koji su fokusirani na specifične aspekte planiranja (financije i normativni okvir, aktivnosti…). Svi ispitanici složili su se s izjavom da je URBACT vrlo koristan program za gradove, unatoč tome što se predstavlja kao ”soft” projekt , odnosno program koji je usmjeren na učenje i razmjenu znanja. Posebno je naglašeno da se prilikom izbora teme i mreže mora dobro razmisliti o lokalnim potrebama i strateškim ciljevima gradova, s obzirom na to da participacija u URBACT mreži zahtjeva znatan angažman uključenih partnera.

Nakon rasprave, najavljen je poziv za dobre prakse koji će biti objavljen 1. prosinca ove godine, a dio je poziva kojim će se osnivati nove mreže za transfer. Gradovi čije će prakse biti odabrane kao uspješne imat će priliku biti vodeći partneri u mrežama za transfer koje će biti objavljene u lipnju 2017.

U završnom, zatvorenom dijelu Iinfodana, predstavnici Agencije za regionalni razvoj RH održali su radionicu za gradove koji sudjeluju u URBACT mrežama za planiranje gdje su predstavili Smjernice za korisnike te odgovarali na pitanja sudionika u vezi nejasnoća kod pripreme i provedbe aktivnosti svojih mreža.

Ovogodišnji Infodan organizirala je Nacionalna URBACT točka za Hrvatsku – Udruga gradova u RH.

infodan2

infodan6

infodan8

infodan13

infodan13

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija