16. lipanj. 2014.

Inicijativa za osnivanjem krovnog udruženja lokalnih razvojnih agencija – ALDA

U Dubrovniku je 13. lipnja na inicijativu Razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA-e održan sastanak na kojem su prisustvovali predstavnici lokalnih razvojnih agencija Vukovara i Slavonskoga Broda te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, kao i drugi sudionici.

Cilj inicijative i samoga sastanka bio je osnažiti zajednički i koordiniran nastup prema nadležnim ministarstvima i ojačati pozicije gradova u budućem financijskom razdoblju Europske unije, posebno kroz ulogu razvojnih agencija koja svakodnevno dobivaju na značaju. Na sastanku je predstavljen rad agencija, i to od načina njihova osnivanja i opisa aktivnosti koje obavljaju te je posebno bilo riječi o značaju i ulozi u lokalnim sredinama u smislu privlačenja sredstava kroz projekte i poticanje poduzetništva na lokalnoj razini.

Dogovoreno je osnivanje krovnog udruženja lokalnih razvojnih agencija te je predstavnicima Ministarstva pojašnjeno koje su poteškoće u poslovanju i djelovanju agencija u kontekstu apliciranja na eu projekte. Također, dane su i preporuke Ministarstvu za poboljšanje suradnje s lokalnim razvojnim agencijama u smislu njihova uključivanja u procese donošenja odluka. Zaključeno je kako je lokalne razvojne agencije potrebno uvažavati kao ravnopravne partnere regionalnim koordinatorima uzimajući u obzir njihov doprinos razvoju urbanih sredina. Inicijativa će se uskoro i formalno registrirati te predstaviti na sljedećoj sjednici Predsjedništva i Skupštine Udruge gradova kao i u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije.