16. lipanj. 2020.

Jadransko-jonska strategija gradi temelje zajedničke održive turističke prakse devet zemalja

U utorak, 9. lipnja, održan je 12. sastanak tematske upravljačke skupine za održivi turizam Jadransko-jonske strategije Europske unije EUSAIR, kojom predsjedava Ministarstvo turizma RH u suradnji s albanskim Ministarstvom turizma i okoliša.

Sastanak je, zbog ograničenja uzrokovanih pandemijom COVID-19, održan online. Osim niza informacija o aktivnostima upravljačkih tijela i suradnje s raznim tijelma Europske komisije i EU institucija, dnevni red sastanka donio je niz zanimljivih informacija o razvoju važnih idejnih projekata kojima je cilj pokrenuti aktivnosti na ostvarivanju ciljeva Strategije.

Bitno je naglasiti da je na sastanku predstavljen „Priručnik participativnog turizma“. Predstavljanje je održala Manuela Hrvatin, u ime Istarske razvojne turističke agencije I.R.T.A.-e, kao jedna od voditeljica izrade. Naglasila je da “Priručnik participativnog turizma” povezuje zajednicu i kulturu storytellingom“ te obuhvaća teoretski dio objašnjenja participativnog turizma – uključivanja brojnih dionika u kulturno-turistički proizvod, koji su prisutni u svim fazama – od ideje do realizacije. U njemu se objašnjava što je storytelling i što možemo očekivati od storytellinga, koji su njegovi koraci i načini.

U priručniku je opisan i pozitivni primjer razvoja kulturno-turističkog proizvoda Istra Inspirit, proizvoda koji objedinjuje dionike iz različitih turističkih segmenata, turiste i lokalno stanovništvo pružajući pritom osjećaj nezaboravnog iskustvenog doživljaja mitova, legendi i priča iz Istre koji jesu autentični, ali se njihova „autentičnost“ prilagođava mjestu, vremenu i publici.

Više informacija o sastanku i zaključcima te poveznice možete pronaći:

EUSAIR 12 sastanak priopćenje 11062020