Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

18. svibanj. 2022.

Javno savjetovanje o inicijativi za strategiju mediteranske makroregije

Europski odbor regija (OR) priprema mišljenje “Prema makroregionalnoj strategiji na Mediteranu” te je za izvjestitelja imenovao dubrovačko-neretvanskog župana Nikolu Dobroslavića, predsjednika Jadransko-jonske euroregije i voditelja hrvatskog izaslanstva u OR. Zainteresirani dionici pozivaju se na javno savjetovanje o predmetnom mišljenju.

Mediteranska regija, dom za više od 500 milijuna stanovnika, oduvijek je bila strateško područje za EU. Posebno je osjetljiva na globalno zatopljenje i ekološke izazove, kao i na socio-ekonomske izazove, s kojima se ne može nositi samo jedna država. Mediteranska regija također ima veliki potencijal koji bi se mogao dalje iskoristiti za dobrobit svih svojih članica (npr. turizam, obnovljivi izvori energije).

Makro-regionalne strategije (MRS) okupljaju regije iz država članica i trećih zemalja koje su suočene sa zajedničkim nizom izazova i osiguravaju koordiniran pristup rješavanju tih izazova. Postigle su značajne rezultate, posebno u pogledu zaštite okoliša.

Mišljenje OR-a će istražiti i dati konkretne preporuke o tome kako bi makroregionalna strategija mogla omogućiti mediteranskim zemljama i regijama učinkovitiju suradnju, promičući sinergiju europskih programa. Operativni alati potrebni su za izgradnju konkretnih akcijskih planova i provedbu zajedničkih projekata, na temelju prioriteta identificiranih kroz postojeće platforme za suradnju, kao što su Euro-mediteranska regionalna i lokalna skupština (ARLEM) ili Unija za Mediteran (UfM). Ideja o makroregionalnoj strategiji za Mediteran nije nova i o njoj se u prošlosti raspravljalo među institucijama i dionicima EU-a, ali hitnost izazova i povoljan politički kontekst podržavaju davanje novog poticaja ovoj inicijativi. Prošle godine ARLEM je također pozvao na Green Deal za Mediteran. Pitanja koja treba razmotriti u pogledu stvaranja makroregije na Mediteranu uključuju koordinaciju s već postojećim okvirom suradnje, njezin opseg, upravljanje i ključne tematske prioritete kojima se treba baviti.

Putem ovog savjetovanja s dionicima, gospodin Dobroslavić i njegov stručnjak, prof. Višeslav Raos, željeli bi konzultirati relevantne dionike i prikupiti njihov stav o ovoj temi. Očekuje se da će razmjena biti interaktivna i uglavnom će biti usmjerena na vaš doprinos i prezentaciju vaših stajališta o toj temi.

Konzultacija s dionicima održat će se u Bruxellesu, 1. lipnja 2022. od 10 do 11:30 sati uz online prijenos.

Prijava za sudjelovanje

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija