Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

27. veljača. 2023.

Kako do skloništa?

Saznajte više o tome na koji vam način Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027. može pomoći u rješavanju problematike i zbrinjavanju napuštenih životinja.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je krajem 2022. Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027. Strateški plan temeljni je dokument za korištenje sredstava europskih poljoprivrednih fondova (EFJP – Europski fond za jamstva u poljoprivredi i EPFRR – Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj).

Ukupni iznos sredstava koji će biti na raspolaganju, između ostalih, i jedinicama lokalne i regionalne samouprave, iznosi gotovo 3,8 milijarda eura za petogodišnje razdoblje. Ono što je važno je da se u dokumentu navodi da će EPFRR putem intervencije „Potpora javnoj infrastrukturi u ruralnim područjima” financirati i „javna skloništa za napuštene i izgubljene životinje”, i to najviše ukupne vrijednosti projekta do 2.500.000 EUR i potpore po projektu do 2.000.000 EUR. Sukladno tome, izgradnja vlastita skloništa, u suradnji s drugim lokalnim zajednicama i udrugama za zaštitu životinja ili samostalno je najpovoljnije i najučinkovitije rješenje za zakonski propisano zbrinjavanje napuštenih životinja.

Pravilnik o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje (99/2019) te njegove izmjene i dopune (NN 8/2021) imaju znatno manje zahtjeve što se tiče izgradnje skloništa, a više je naglasak na dobrobiti životinja u skloništu. Stoga je to, u kombinaciji s financijskom potporom koja se može dobiti kroz navedena sredstva EPFRR-a, odličan poticaj za lakše osnivanje skloništa.

Zajedno s iznimno važnim preventivnim djelovanjem kroz redovitu i sustavnu kontrolu provedbe mikročipiranosti pasa i financiranje kastracije skrbničkih (vlasničkih) pasa i mačaka te slobodnoživućih mačaka, gradovi mogu, u konačnici, smanjiti sredstva koja izdvajaju zbog neodgovornih skrbnika životinja.

Ujedno, napomenimo da smo zatražili uključivanje predstavnika Udruge gradova u Radnu skupinu pri Ministarstvu poljoprivrede za izradu izmjena i dopuna Zakona o zaštiti životinja. Pročitajte dopis udruge Prijatelji životinja: financiranje izgradnje sklonista – EU poljoprivredni fondovi

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija