08. svibanj. 2022.

Kulturne rute – dobar put prema klimatski neutralnoj turističkoj ponudi

Kulturne rute Vijeća Europe dobar su putokaz kako turističku ponudu učiniti klimatski neutralnijom, rečeno je na sastanku tematske grupe Održivi turizam EUSAIR Jadransko-jonske strategije, koji je organiziralo Ministarstvo turizma i sporta, koordinator 4. stupa EUSAIR-a.

Samo prošle godine 25 kulturnih ruta dobilo je za svoj daljnji razvoj bespovratnih 10 milijuna eura iz Europskih fondova, izvijestio je Stefano Dominioni, direktor Europskog instituta za kulturne rute. Očito je da se razvoj kulturnih ruta, koje su dodatnu popularnost stekle u protekle dvije godine u pandemijskim uvjetima, i dalje intenzivno nastavlja.
Vijeće Europe razmatra čak 12 prijava kulturnih ruta, a pristiglo je i sedam prijava čija kandidatura se tek treba odobriti. Postojeće rute udvostručile su broj članova mreža organizacija koje u njima sudjeluju, a to pokazuje da se u njihovu organizaciju uključuje sve veći broj onih koji prepoznaju koristi od kulturnih ruta. Kulturna turistička ponuda raspršena na širem području koje rute pokrivaju rasterećuju veće centre i ojačavaju male sredine koje postaju dio zajedničkog kulturno-turističkog proizvoda.
Među novim rutama koje su prijavljene i čija se kandidatura razmatra za certificiranje sljedeće godine su Europska ruta svile, Ruta Nikole Tesle i Leonardo De Vinci kulturna ruta. Prijavljene su i Europska ruta povijesnih cafea, Europska ruta bajki, Ruta ženskih pisaca, Ruta čokolade i slične.
Ministarstvo turizma i sporta 17. će svibnja u Tirani na 7. EUSAIR godišnjem Forumu organizirati panel raspravu „Turizam kroz politike i trendove: uloga turizma i kulture u reviziji Akcijskog plana EUSAIR-a“. Rasprava će pokušati dati odgovor na pitanje koliko i kako mogu podaci istraživanja i inovacije „popločati“ put ka climate friendly, dinamičnoj, kreativnoj kulturnoj ponudi područja Jadransko-jonske strategije te kako kulturne rute mogu doprinijeti i revitalizaciji lokalnih zajednica. Panel će voditi Nadine Lakhal iz Europske komisije, Uprave za regionalne i urbane politike DG Regio.
Za sudjelovanje na ovoj panel raspravi 7.EUSAIR foruma registracije su otvorene na https://www.adriatic-ionian.eu/event/7th-annual-eusair-forum/registration/