30. rujan. 2019.

Međunarodni projekt Jaske i Črnomelja na temu kulturne baštine

Osmišljenim turističkim turama i povezivanjem baštine s lokalnom turističkom ponudom Jaska i Črnomelj nastoje vratiti život svojim, nedovoljno prepoznatljivim i propadajućim, povijesnim znamenitostima.

U zajedničkom projektu ‘KulTura nema granica – Baština Jaske i Črnomlja također može biti cool. Za sve.’, pored kulturno-turističke dimenzije, koristi se i nekoliko zanimljivih organizacijskih modela, koji se kod nas nedovoljno primjenjuju. Ponajprije, valja istaknuti zajedništvo u prepoznavanju potreba i traženju projektnih rješenja koja omogućuju ispunjavanje tih potreba, te aspekt dizajniranja zajedničkog prekograničnog proizvoda.

Kvalitetno povezivanje resursa omogućuje manjim gradovima i općinama, koji, svatko sam za sebe, nemaju dovoljno atraktivnu turističku ponudu, da zajedničkim nastupom stvaraju jedinstvenu turističku destinaciju s većim potencijalom za brendiranje, promociju i tržišno pozicioniranje. Uz ostale programske aktivnosti, posebno za vođenje kul-tura, educirat će se pet hrvatskih i pet slovenskih licenciranih turističkih vodiča, a u financijskoj konstrukciji u ukupnom iznosu 1,3 milijuna eura, Europski fond za regionalni razvoj sudjeluje s 1,1 milijuna eura (85 posto).

Projektni partneri TZ Jaska, općina Črnomelj, ljubljanski Univerzitet, Razvojno informacijski centar Bela Krajina i Sveučilište Libertas redovito analiziraju ostvareno i usuglašavaju daljnje aktivnosti na redovnim statusnim sastancima. (Novo)pridruženi partneri, Turistička zajednica zagrebačke županije i Udruga gradova, sustavno će raditi na promociji i replikaciji ovog vrlo zanimljivog projekta, koji daje smjernice ne samo za nove iskorake u organizaciji turističkih i kulturnih programa, već također i za učinkovite poslovne modele za razvojne inicijative u drugim djelatnostima, gdje pametno povezivanje i coworking mogu znatno olakšati start up putanju od ideje do tržišta.

Više o projektu može se pogledati na www.kul-tura.hr