14. ožujak. 2014.

MGIPU ponovo smanjuje sredstva za preuzete službenike

Ministartsvo graditeljstva i prostornog uređenja ponovo smanjuje sredstva za plaće službenika preuzetih temeljem Zakona o prostornom uređenju i gradnji.

U državnom proračunu za ovu namjenu bilo je osigurano 32 milijuna kuna, a aktualnim Prijedlogom izmjena i dopuna državnog proračuna za 2014. godinu, sredstva se smanjuju na 12 milijuna kuna.

Budući da se radi o decentraliziranoj funkciji, Udruga gradova ističe da je decentralizacija po modelu – državnom proračunu prihodi, lokalnoj samoupravi rashodi – u potpunosti neprihvatljiva te zahtijevamo da se amandmanom na Prijedlog izmjena i dopuna državnog proračuna za 2014. godinu sredstva vrate na početni iznos.

Udruga je zahtjev za osiguranje sredstava uputila Vladi RH, saborskom Odboru za financije i državni proračun te saborskom Odboru za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu. Ovdje se nalazi dopis Vladi RH.

Detaljnije o ovoj temi možete pročitati u članku o prošlogodišnjim iskustvima s ovim problemom koji se nalazi ovdje.