30. ožujak. 2015.

Ministarstvo uprave očitovalo se na upit Udruge gradova u vezi s pravima lokalnih dužnosnika

Ministarstvo uprave, Uprava za politički sustav, državnu upravu te lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu očitovalo se 20. ožujka na upit Udruge gradova postavljen u vezi s pravima lokalnih izabranih dužnosnika.

U odgovoru (Klasa: 023-01/14-01/204, Urbroj: 515-02-02/1-15-4) od 20. ožujka 2015. Ministarstvo uprave iznosi stajališta o tome koja prava ostvaruju gradonačelnici i njihovi zamjenici, kao i ostali izvršni čelnici u općinama i županijama. Proizlazi da, u nedostatku cjelovitog zakona koji bi uredio prava lokalnih dužnosnika i o čijem se donošenju raspravljalo još 1994.!, lokalni dužnosnici – prava jednostavno nemaju. Činjenica jest da ih nije moguće, logično ni opravdano izjednačavati sa službenicima u pogledu prava koja ostvaruju tijekom trajanja mandata, no moramo priznati da smo prilično iznenađeni stupnjem restriktivnosti koji koji kao standard, postavlja navedeni odgovor Ministarstva uprave.

Uostalom, prosudite sami – Mišljenje MU