12. srpanj. 2016.

NALAS Ljetna škola u Ohridu

Kada netko organizira uspješni event tri godine za redom tada se to slobodno može nazvati tradicijom. NALAS ljetna škola o lokalnoj vlasti i međuvladinim fiskalnim odnosima je tradicija građena korak po korak te na koju je NALAS itekako ponosan.

Treće izdanje Ljetne škole održava se od 10. do 15. srpnja u Ohridu u Makedoniji te se fokusira na unaprjeđivanje i planiranje višegodišnjih i investicijskih proračuna u jugoistočnoj Europi, s posebnim fokusom na vrednovanje izvršenja proračuna na lokalnoj razini.

Ovo izdanje Ljetne škole je najveće do sad s više od 60 financijskih stručnjaka iz jugoistočne Europe i s dva nova partnerstva u organizacijskom dijelu što uključuje program Urbanog partnerstva Svjetske banke te KDZ-ov BACID program koji podržava Austrijska agencija za razvoj.

NALAS Ljetna škola je event koji je nastao s ciljem poboljšanja vještina financijskih stručnjaka i ostalih dionika na lokalnoj razini u jugoistočnoj Europi, a pogotovo članova NALAS-ove radne skupine za fiskalnu decentralizaciju. Zamišljen je kao platforma za razmjenu iskustava među članovima NALAS-a na temu strategijskih izazova i poboljšanja teorijskih i praktičnih razumijevanja načina suočavanja s tim izazovima u drugim sredinama.

U Ohridu se okupio tim od pet izvrsnih međunarodnih trenera, stručnjaka i praktičara koji pokrivaju važne teme Ljetne škole kao što su važnost stabilnosti i mogućnosti predviđanja razvoja nacionalnih i lokalnih javnih politika, dugoročno planiranje kapitalnih investicija na lokalnoj razini, usklađivanje lokalnih strategija, proračuna i kapitalnih investicija, prednost višegodišnjeg planiranja u odnosu na godišnje, metode i alati za predviđanje prihoda i rashoda itd.

Na Ljetnoj školi u detalje je predstavljen alat za analizu financija na lokalnoj razini, razvijen od strane Svjetske banke, a koji služi kao podrška za višegodišnje planiranje, investicije i nadzor nad provođenjem istih.