Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

19. siječanj. 2021.

Nova prilika za hrvatske stručnjake održivog razvoja

Čak 295.000 eura za razvoj projekata za područje Jadransko-jonske makroregije.

Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj i europsku kohezijsku politiku objavila je otvoreni postupak javne nabave za razvoj šest projektnih ideja koje spajaju teme transporta, održivog turizma, plavog rasta, obnovljivih izvora energije i kvalitete okoliša vrijedan ukupno 295.081,98 eura. Projektne ideje predložene su i njihov razvoj će biti financiran kroz aktivnosti EUSAIR Facility Point Plus projekta i vrlo su ozbiljan korak prema ostvarenju Jadransko-jonske strategije EUSAIR.
EUSAIR je makroreginalna europska strategija koja u viziju razvoja uključuje održivu komponentu kao obavezu iz Europskog zelenog plana. Održivost znači da ako resurse potrošimo sada, nećemo ih imati u budućnosti. Cilj je strategije dugoročno očuvanje kulturnog i prirodnog naslijeđa na kojemu se taj razvoj temelji.
Stručnjacima se nudi 49.180,33 eura za razvoj svake od šest projektnih ideja, a čak u četiri projektne međusektorske ideje istaknute su teme održivog turizma. Nakon što su hrvatski stručnjaci nedavno dobili posao za razvoj projekata u području inovativnog turizma za cjelokupno područje Jadransko jonske makroregije, ovim novim natječajem pruža se još jedna prilika za dokazivanje u području održivog turizma i održivog razvoja na širem makroregionalnom području.
Rok za prijavu je 12. veljače, a natječaj je objavljen na Portalu javne nabave Službenog glasnika Republike Slovenije, na Europskom portalu javnih nabava TED – Tenders Electronic Daily i na stranici projekta https://s7056551.sendpul.se/sl/MjQwOTU2Njgw/dbfd9d23c36a1253f3692c012d789a54s1 na kojima su i svi detalji o usluzi koja se traži te uvjetima i proceduri prijave. Konačni izbor stručnjaka ovisit će i o relevatnom iskustvu stručnjaka i broju uspješno razvijenih sektorskih projekata i međusektorskih projekata navedenih područja na nacionalnoj, međunarodnoj i međuregionalnoj razini.

DODATAK:
Ukratko o projektnim idejama za koje se traži razvoj:
STETAI ili Održivi turizam kroz ekološke energetske tehnologije u zgradama od visokog arhitektonskog interesa je projektna ideja koja spaja teme povezivanja regije i održivog turizma. Cilj joj je pokazati kako primijeniti obnovljive izvore energije na vrijednim kulturno-povijesnim zgradama koje su često uključene i u turističku ponudu.
Druga projektna ideja, za sada bez skraćenog naziva spaja teme plavog rasta i kvalitete okoliša smjera poboljšanju pomorskog prostornog planiranja, posebno prekogranične pomorske planove sukladne MSP Direktivi i poboljšanju upravljanja morskim slivom. Očekuje se da će ishodi poboljšati upravljanje ribarstvom i akvakulturom, a time će pridonijeti i održivijoj upotrebi prirodnih resursa povezanih s održivim rastom ovih sektora.
WAI-TP – WATERBORNE Jadransko-jonska tehnološka platforma predviđa stvaranje makroregionalnog klastera unutar širokog polja plave ekonomije, usredotočen na jačanje inovacija u sektoru pomorskih tehnologija (uglavnom brodogradnja i brodogradnja, plovidba, pomorski promet, priobalno područje, logistika, morska robotika).
ADRIONCYCLETOUR cilja na razvoj Jadransko-jonske biciklističke rute duž obale cijelog jadranskog i jonskog bazena od Italije do Grčke glavnih veza s kopnenim područjima i povezivanje s EuroVelo rutama i alpskom regijom. Projektna ideja predviđa poboljšanje biciklističke infrastrukture i povezivanje s drugim oblicima javnog prijevoza.
BlueCulture ideja za cilj ima razvoj makroregionalnog klastera BlueCulture tehnologija i stvaranje Međunarodnog centra kompetencija. Dio predviđenih aktivnosti je dokumentiranje, zaštita i istraživanje podvodne prirodne i kulturne baštine u makroregiji, te razvoj usluga s dodanom vrijednošću u turizmu.
Projekt ADRIONet namjerava kapitalizirati dragocjeno iskustvo postojeće mreže AdriaPAN i krenuti prema njezinom proširenju (do Jonskog mora) i konsolidaciji kao neovisne pravne osobe. Cilj mu je poboljšati mogućnosti morskih i obalnih zaštićenih područja za zajedničko djelovanje, olakšati provedbu zakonodavstva EU-a o okolišu i omogućiti očuvanje biološke raznolikosti.

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija