18. ožujak. 2021.

Novi alati za planiranje održive mobilnosti u središnjoj Europi

U sklopu projekta Interreg CE LOW-CARB nedavno su pokrenuta dva nova inovativna alata za okupljanje zainteresiranih građana i urbanista. SUMP CE centar kompetencija i Alat za samoprocjenu SUMP-a dva su alata koji već pokazuju obećavajuća poboljšanja i podršku održivom planiranju urbane mobilnosti za planere na lokalnoj i nacionalnoj razini koji se suočavaju s izazovima integriranog planiranja vezanima uz mobilnost s niskim emisijama štetnih plinova u središnjoj Europi.

SUMP-Central Competence Centre, službeno je pokrenut u studenome prošle godine. Isti predstavlja novu mrežnu platformu i središte znanja posvećeno pružanju vijesti, najboljih praksi, materijala za učenje i resursa koji podržavaju planere u razvoju SUMP-ova u središnjoj Europi. SUMP CE – centar kompetencija slijedi pristup višestrukog usmjeravanja, uparen s automatskim prijevodima, kako bi se lokalnim vlastima za planiranje i urbanim praktičarima pružila jedinstvena platforma znanja na njihovom lokalnom jeziku! Ne nastoji zamijeniti postojeće platforme, već stvoriti bolju povezanost s njima, pružajući korisnicima bolje iskustvo u pronalaženju relativnih SUMP informacija na jeziku koji razumiju. Stranica je dostupna i na hrvatskom jeziku! Poveznica: https://sump-central.eu/hr/

Alat za samoprocjenu SUMP-a (SSAT) razvijen je u suradnji sa projektom s CIVITAS SUMP-up te je namijenjen lokalnim vlastima i praktičarima da procijene razinu spremnosti regije za razvoj SUMP-a ili koliko je njihov postojeći strateški plan mobilnosti usko povezan sa najnovijim europskim smjernicama. U sklopu alata, 30 do 45 pitanja (ovisno o situaciji mobilnosti svake regije) odredit će kvalitetu strateškog plana mobilnosti ili pristupa planiranja u regiji te pružiti procjenu općih aktivnosti planiranja. Nakon samo 20-30 minuta, ispitanici će dobiti daljnje smjernice, resurse i prijedloge na temelju jedinstvene procjene situacije mobilnosti u regiji i prepoznatljivih kontekstualnih potreba. SSAT se aktivno primjenjuje u preko 300 gradova i regija širom svijeta! Trenutno je dostupan na 14 europskih jezika i može se koristiti neovisno o teritorijalnim granicama tijela za planiranje. Ukratko,  SSAT je primjenjiv na više razina planiranja, bilo na lokalnoj razini grada, na razini funkcionalnog urbanog područja ili na razini više gradova. Poveznica: https://www.sump-assessment.eu/

Oba alata dio su rezultata projekta InterregCE LOW-CARB koji je okupljao deset partnera i koji su u protekle tri godine razvili visoko inovativne strategije, akcijske planove, pilote, alate i treninge za razvoj vještina koji potiču mobilnost i transport s niskim udjelom ugljika. Jedan od glavnih rezultata bilo je uvođenje novog geografskog opsega za planiranje mobilnosti – Funkcionalno urbano područje (FUA) za Leipzig (DE), Koprivnicu (HR), Brnu (CZ), Skawinu i Krakow (PL), Szeged (Hu) i Parmu (IT).

Za više informacija o projektu LOW-CARB i ostalim rezultatima posjetite: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/LOW-CARB.html