03. lipanj. 2015.

Očitovanje na predloženu izmjenu i dopunu Zakona o lokalnoj samoupravi

Sve tri nacionalne organizacije lokalnih i područnih (regionalnih) jedinica, Hrvatska zajednica županija, Udruga gradova u Republici Hrvatskoj i Udruga općina u Republici Hrvatskoj zajednički su se očitovale na Nacrt prijedloga Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, s Konačnim nacrtom prijedloga, koji se odnosi na ostvarivanje prava nacionalnih manjina na području jedinica lokalne samouprave.

Zajedničko je stajalište nacionalnih organizacija kako je Nacrt prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, s Konačnim prijedlogom zakona u potpunosti suprotan odredbi članka 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, primarno stoga što bi se raspuštanjem  predstavničkog tijela u županiji, gradu ili općini povrijedilo pravo većinskog hrvatskog naroda koje je na neposrednim izborima za predstavnička tijela, u bitnome participiralo u formiranju sastava i (političkih) omjera toga tijela.

2015 – ZAKON O LOKALNOJ – OBJEDINJENO OČITOVANJE